Białkowa bruschetta pełna smaku – genialna przystawka gotowa w kilka chwil.

Odkąd odkryłem ser żółty piórko, który jest kopalnią białka i wapnia a do tego ma ponad 2 razy mniej kalorii niż zwykły żółty ser stało się wręcz tradycją, że piątkowa kolacja to coś zapiekanego z serem. Czasem własnoręcznie zrobiona pizza, innym razem pieróg calzone a dość często jest to bardzo prosta w przygotowaniu bruschetta. Co to jest bruschetta? To przystawka stworzona przez Włochów, która w rzeczywistości jest grzanką posmarowaną np. oliwą i czosnkiem z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorów i sera żółtego. Poniżej prezentuje Wam przepis na polską wersję 🙂

Taka bruscetta będzie idealną przystawką na imprezę ze znajomymi a nawet kolacją we dwoje – ja najadam się tym w pełni 😉

Składniki – porcja dla 2-4 osób – w zależności jak głodnych 🙂

  • 1 bagietka (ja używam tej żytniej – tak są takie i na próżno ich szukać w dyskontach z "świeżym" ciepłym pieczywem.
  • 4 pomidory
  • pesto (można zrobić samemu, ja ostatnio odkryłem zacne jakościowo pesto w Lidlu)
  • 200-300 gramów sera żółtego Piórko

Czas przygotowania: 15 min

 

Do dzieła!

Kroimy biagietkę w pdłóżne kromki, każdą dokłądnie smarujemy pesto i układamy po kolei na karatce (aby potem szybko wsadzić je do piekarnika):

VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku

Krótka wrzutka odnośnie pesto – udało mi się znaleźć gotowe, w słoiczku, które ma naprawdę dobry skład:

VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku

Wracając do przepisu – kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie pomidorów w drobną kostkę:

VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku

Pokrojone pomidory nakładamy łyżką na przygotowane "chlebki":

VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku

Pora zetrzeć na tarce ser żółty. Kolejna wrzutka, tym razem apropos sera. Polecam ser Piórko, który ma bardzo mało kalorii i bardzo dużo białka, bo aż 35%!

Do tego jest to ser z czyściutkim składem i niską zawartościa tłuszczu (raptem 3%).

Wracamy do tarcia…

VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku

Teraz pozostaje wrzucić to do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.

Efekt końcowy wygląda równie zacnie co smakuje 🙂

VTMN.pl - Białkowa bruschetta pełna smaku

Wartości odżywcze 5 kromeczek, które ważą razem około 100 gramów:

  • węglowodany: 16,5 g
  • tłuszcze: 7,5 g
  • białko: 15 g
  • kcal: 198

Poza tym nasz oraganizm przyswoi z tego dania potas, witaminy A i C i żelazo.

Smacznego!

A.C.