Bananowiec – gdy zostały Ci przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić…


Nie wiem jak u Was, ale mnie notorycznie zdarza się kupić więcej bananów niż domownicy są w stanie zjeść. Po dosłownie chwili banany ciemnieją i nie wyglądają już tak, aby ktokolwiek miał je w ogóle ruszyć…

Wtedy z pomocą przychodzi przepis na ciasto bananowe, którego bazą są właśnie mega dojrzałe banany.

Bananowiec - gdy zostały Ci przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić...

Co potrzebujemy?

  • 3 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • pół szklanki ksylitolu/erytrolu/cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mąki razowej lub żytniej (im wyższy typ tym zdrowsza, na fotce widac ciasto na mące żytniej Typ 2000).
  • łyżka masła (10-15g)
  • garść dowolnych orzechów (nie są konieczne, ale dodają fajnego smaku)

1. Do miski wkładamy banany, które rozgniatamy widelcem.

2. Wrzucamy pozostałe składniki do miski…

3. Mieszamy dokładnie na wysokich obrotach.

Bananowiec - gdy zostały Ci przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić...

4. Powstała masę przelewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika.

Bananowiec - gdy zostały Ci przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić...

Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając ciasto na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Potem wyjmujemy odstawiamy do pełnego wystudzenia i zajadamy się 🙂

Bananowiec - gdy zostały Ci przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić...

Wartości odżywcze 1 kawałka (ciasto pokrojone na 14 kawałków), ciasto z erytrolem jako substancją słodzącą:

  • kcal: 87
  • tłuszcze: 1,84g
  • węglowodany: 15g
  • białko: 1,92g
  • błonnik: 2,71g
  • sól: 0,08g

Smacznego – A.C.