Piątek, piąteczek, piątunio 🙂
Jeszcze jeden dzień dzieli nas od upragnionego weekendu. Warto by zacząć ten piękny dzień od pożywnego śniadania.
Dzisiaj chcielibyśmy Wam zaproponować pomysł na mega szybkie i proste śniadanie w postaci placków z cukinii. To zdrowsza wersja placków ziemniaczanych.
Czego potrzebujemy?
- 1 dorodna cukinia (ok. 350 gramów)
- 50 gramów mąki żytniej bądź razowej (ja użyłem żytniej typ 2000)
- 2 jajka w rozmiarze L
- 1/2 posiekanej cebuli (użyłem akurat czerwonej, bo innej nie miałem w domu 🙂 )
- koperek bądź cokolwiek innego co mamy akurat w lodówce 🙂
- szczypta soli
- większa szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Na małych oczkach ścieramy cukinię (wymytą, nieobraną). Ja osobiście wolę na małych oczkach, próbowałem tez na dużych, jest również smaczna, także jak kto woli 🙂
Jeśli cukinia była bardzo wodnista – należy odlać wodę.
Do startej cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyjdzie taka o to mamałyga 🙂
Rozgrzewamy patelnię spryskując ją kilkoma kroplami oleju.
Wiem, powtarzam to do znudzenia, ale warto kupić sobie atomizer do oleju, wtedy do smażenia używacie krople a nie łyżki 🙂
Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości patelnię (niestety te tańsze patelnie nie dadzą możliwości smażenia bez tłuszczu przypalając smażone jedzenie).
Nakładamy łyżką placuszki rozgniatając masę po patelni (żeby były jak najcieńsze).
Po paru minutach obracamy, po usmażeniu odkładamy na talerz… I zjadamy 🙂 Są tak pyszne, że u mnie wszystkie poszły na ciepło 🙂
A oto efekt końcowy:
Wartości odżywcze 1 placuszka (wyszło 10 sztuk).
- kcal: 38
- węglowodany: 4,5 g.
- tłuszcze: 1,1 g.
- białko: 2,3 g.
Smacznego 🙂
A.C.