Parę dni temu pisaliśmy o fajnych produktach na grilla, które nie zawierają zbędnych składników i smakują wyśmienicie.
Dzisiaj chcielibyśmy dać Wam inspirację co zjeść, aby Wasz „grill” nie skończył się niestrawnością dnia kolejnego.
Oprócz oczywistości:
- mięso nie powinno być przypalone;
- wszelkie zalewy do mięsa najlepiej robić samemu (nie korzystając z gotowych mieszanek pełnych E i wzmacniaczy smaku);
- warto pamiętać o ograniczeniu ilości spożytego mięcha.
Oprócz tego osobiście kieruje się zasadą – zjedz co najmniej dwa razy tyle warzyw co mięsa z grilla. Dzięki temu choć trochę zneutralizujesz ten posiłek.
Poniżej kilka pomysłów na „zdrowego” grilla:
Szybka (i pyszna) sałatka idealnie pasująca do grillowanego mięsa:
- 4 pomidory malinowe
- 30 dag ogórków małosolnych (albo kiszonych)
- 1 pęczek szczypiorku
- świeżo mielony pieprz
Wszystko kroimy w kosteczkę, mieszamy, sypiemy dużą ilość pieprzu – i gotowe!
Oprócz tego polecam pieczone na grillu chlebki z masłem ziołowym. Są przepyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu:
co potrzebujemy:
- pół kostki masła
- przyprawa do masła Kotanyi
- pieczywo (np. chleb żytni, o którym już pisaliśmy).
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło, przekładamy do miseczki, mieszamy z przyprawą i smarujemy pieczywo. Gotowe kromki kładziemy na grillu na kilka minut. Przygotowane pieczywo będzie chrupkie, a ziołowe masło się rozpuści – niebo w gębie.
A jak przygotować zalewę do mięsa?
Staram się omijać gotowe bejce – można ją zrobić samemu dosłownie w 2 minuty!
Na dno miski wsypujemy pokaźną ilość papryki słodkiej, trochę ostrej, do tego szczyptę pieprzu cayenne, wyciskamy świeży czosnek (od biedy może być granulowany, choć ten stracił sporo swych właściwości podczas granulacji), troszkę soli i gotowe. Wlewamy jeszcze łyżkę oleju rzepakowego i mieszamy. W tej zawiesinie dokładnie obtaczamy mięso i odkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin (najlepiej na 24h, wtedy mięso fajnie przejdzie smakiem przypraw).
Potem mięso na grilla i gotowe J
Jak kiełbasa i mieso – to ketchup. Szeroko potraktowaliśmy ten temat w tym wpisie: Ketchup – przyprawa do wszystkiego 🙂 Jaki kupić?
Ze zdrowszych grillowych mięsnych potraw – szybko robi się szaszłyki. Ostatnio pochłaniam drobiowe. Do przygotowania potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa z uda kurczaka (pierś kurczaka będzie za chuda i zrobi się po prostu za sucha);
- 3 cebule;
- 2 papryki (np. czerwona, aby to fajnie wyglądało kolorystycznie kontrastując z resztą.
- długie patyczki do szaszłyków (do kupienia w każdym sklepie AGD i marketach).
Mięso kurczaka kroimy w kostkę i przez 24h moczymy w zalewie (idealnie pasuje ww. przepis). Kolejnego dnia kroimy cebulę i paprykę w talarki i nabijamy razem z mięsem na patyczki szaszłykowe. Na wierzch trochę pieprzu i na grill!
No i alkohol… Niestety jest nieodzownym elementem każdego grilla. Oczywiście najlepiej w ogóle go nie pić… Tak w teorii, a w praktyce wiemy jak jest 🙂 Spróbujmy piwko przemysłowe zamienić na to z mniejszych browarni albo na wino… Choć trochę ulżymy naszemu żołądkowi…
Owocnego grillowania 🙂
A.C.