Żarło news luty 2018#1 (PraChleb – źródło zdrowia i urody)

Witajcie po dłuższej przerwie – wracamy z Żarło News.

Nie pierwszy i ostatni raz na naszych łamach piszemy o chlebie. 

Chleb towarzyszy ludziom od tysięcy lat, w naszej tradycji był symbolem pożywienia, dostatku i pomyślności. Niestety od wielu lat chleb jest coraz bardziej nadmuchany, chemiczny i pełny zbędnych dodatków.

Sam od dłuższego czasu piekę chleb we własnym zakresie nie do końca wierząc w te kupowane w piekarniach (o marketach czy dyskontach nie wspomnę). Jednakże czasem nie zdążę go upiec i zmuszony jestem coś kupić. Mam w moim rodzinnym mieście ulubioną (nie sieciową) piekarnię, gdzie w takich sytuacjach zaopatruję się w pieczywo. Choć niestety nie jest to to samo co „mój” własny chleb na zakwasie 😊

Niedawno szukając nowych przepisów na chleb trafiłem na stronę prachleb.pl.

Zaciekawiło mnie podejście do tematyki chleba. Autorzy naprawdę poważnie podeszli do tematyki chleba – zachęcam do poczytania. Nie tylko o historii chleba, ale też o każdym sprzedawanym tam produkcie. Piekarnia ta nie dość, że robi wszystko wedle prastarych metod (odpowiednie wyrastanie, prosty czytaj całkowicie naturalny skład) to sprzedają swoje wyroby przez internet. Pozostało spróbować – złożyłem zamówienie na chleb żytni premium.

Po 2 dniach kurier (InPost) przywiózł paczkę z chlebem.

Wizualnie zapowiadało się naprawdę fajnie:

Sam skład wedle zapewnień tej piekarni wygląda tak:

  • zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta żytnia bio
  • śruta z owsa bio
  • śruta z jęczmienia bio
  • śruta z prosa bio
  • nasiona dyni bio
  • nasiona słonecznika bio
  • nasiona siemienia lnianego bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana

 

Wartość w 100 g

Wartość w 700 g

%RWS

Wartość energetyczna

1002 kJ

7011 kJ

83 %

238 kcal

1666 kcal

Tłuszcz

4,8 g

34 g

49 %

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,6 g

4,5 g

23 %

Węglowodany

38 g

264 g

102 %

W tym cukry

1,5 g

10 g

11 %

Błonnik

8 g

56 g

 

Białko

7,1 g

49 g

98 %

Sól

0,7 g

4,9 g

81,7 %

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony nie tylko jakością tego chleba (smakuje równie dobrze jak mój własny 🙂 ), ale i cena jest naprawdę do przyjęcia. Sam bochenek o wadze 0,7kg kosztuje 11,50 zł. Oczywiście trzeba dodać koszt wysyłki (10,54 zł kurierem), ale można zrzucić się w kilka osób na taką paczkę i zamówić kilka bochenków, wtedy ten koszt będzie sporo niższy.

Wiem – 11.50 za bochenek chleba – z drugiej strony spójrzcie w sklepach ile kosztuje kilogram porządnej mąki żytniej. Dodając do tego koszt wytworzenia (piszą, że robiony pradawnymi metodami) – cena do przyjęcia.

Co ważne – chleb leżał w chlebaku cały tydzień i nie zapleśniał, nadal był smaczny. 

Jeszcze jedno – prawdziwy chleb nie potrzebuje drożdży czy glukozy – wszechobecnych w pieczywie sprzedawanym wokół nas.

Smacznego!

A.C.