Dzisiaj podrzucamy Wam przepis na naprawdę zdrowe ciasto.
Będzie to mocno czekoladowe brownie trochę inne niż wszystkie 🙂
Różnica polega na tym, że nie będzie w nim mąki czy cukru – dzięki czemu będzie to słodycz idealna dla osób nie tolerujących glutenu, natomiast zamiana cukru na ksylitol idealnie dopasuje ten wypiek dla osób na diecie.
Co będzie nam potrzebne?
- 2 banany
- 4 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 puszki czerwonej fasoli (patrzie na skład, powinna być tylko fasola i sól).
No to do dzieła!
Najpierw włączamy piekarnik na 180 stopni.
Obrane banany wrzucamy do miski.
Fasole odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą.
Do bananów dodajemy odcedzoną fasolę i dokładne blendujemy, aby uzyskać jednolitą masę – bez grudek.
Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i znowu wszystko blendujemy. na koniec mieszamy ręcznie bądź robotem kuchennym (to ważne, aby wszystkie składniki dokładnie się zmieszały).
Wymieszaną masę przelewamy do formy do pieczenia – duża keksówka bądź tortownica średniej wielkości (20 cm średnicy).
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z włączonym termo obiegiem i pieczemy 50-60 minut.
Gdy brownie się upiecze wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi piekarnika na ok.15 minut (dzięki temu ciasto nie opadnie). Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Przed zjedzeniem warto włożyć Brownie na godzinę do lodówki – będzie jeszcze smaczniejsze.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze jednego porządnego kawałka (50 gramów);
- kcal: 92
- węglowodany: 13,5 g
- tłuszcz: 3,5 g
- białko: 3 g
A na koniec filmik dla tych co nie lubią czytać:
A.C.