Czekoladowe brownie z fasoli – bez glutenu i bez cukru.


Dzisiaj podrzucamy Wam przepis na naprawdę zdrowe ciasto.

Będzie to mocno czekoladowe brownie trochę inne niż wszystkie 🙂

Różnica polega na tym, że nie będzie w nim mąki czy cukru – dzięki czemu będzie to słodycz idealna dla osób nie tolerujących glutenu, natomiast zamiana cukru na ksylitol idealnie dopasuje ten wypiek dla osób na diecie.

Co będzie nam potrzebne?

  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 puszki czerwonej fasoli (patrzie na skład, powinna być tylko fasola i sól).

VTMN.pl - dietetyczne brownie z fasoli

No to do dzieła!

Najpierw włączamy piekarnik na 180 stopni.

Obrane banany wrzucamy do miski.

Fasole odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą.

Do bananów dodajemy odcedzoną fasolę i dokładne blendujemy, aby uzyskać jednolitą masę – bez grudek.

VTMN.pl - dietetyczne brownie z fasoli

Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i znowu wszystko blendujemy. na koniec mieszamy ręcznie bądź robotem kuchennym (to ważne, aby wszystkie składniki dokładnie się zmieszały).

Wymieszaną masę przelewamy do formy do pieczenia – duża keksówka bądź tortownica średniej wielkości (20 cm średnicy).

VTMN.pl - dietetyczne brownie z fasoli

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z włączonym termo obiegiem i pieczemy 50-60 minut.

Gdy brownie się upiecze wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi piekarnika na ok.15 minut (dzięki temu ciasto nie opadnie). Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Przed zjedzeniem warto włożyć Brownie na godzinę do lodówki – będzie jeszcze smaczniejsze.

Smacznego 🙂

VTMN.pl - dietetyczne brownie z fasoli

Wartości odżywcze jednego porządnego kawałka (50 gramów);

  • kcal: 92 
  • węglowodany: 13,5 g
  • tłuszcz: 3,5 g
  • białko: 3 g

 

A na koniec filmik dla tych co nie lubią czytać:

A.C.