Witajcie po dłuższej przerwie – wracamy z Żarło News.
Nie pierwszy i ostatni raz na naszych łamach piszemy o chlebie.
Chleb towarzyszy ludziom od tysięcy lat, w naszej tradycji był symbolem pożywienia, dostatku i pomyślności. Niestety od wielu lat chleb jest coraz bardziej nadmuchany, chemiczny i pełny zbędnych dodatków.
Sam od dłuższego czasu piekę chleb we własnym zakresie nie do końca wierząc w te kupowane w piekarniach (o marketach czy dyskontach nie wspomnę). Jednakże czasem nie zdążę go upiec i zmuszony jestem coś kupić. Mam w moim rodzinnym mieście ulubioną (nie sieciową) piekarnię, gdzie w takich sytuacjach zaopatruję się w pieczywo. Choć niestety nie jest to to samo co „mój” własny chleb na zakwasie 😊
Niedawno szukając nowych przepisów na chleb trafiłem na stronę prachleb.pl.
Zaciekawiło mnie podejście do tematyki chleba. Autorzy naprawdę poważnie podeszli do tematyki chleba – zachęcam do poczytania. Nie tylko o historii chleba, ale też o każdym sprzedawanym tam produkcie. Piekarnia ta nie dość, że robi wszystko wedle prastarych metod (odpowiednie wyrastanie, prosty czytaj całkowicie naturalny skład) to sprzedają swoje wyroby przez internet. Pozostało spróbować – złożyłem zamówienie na chleb żytni premium.
Po 2 dniach kurier (InPost) przywiózł paczkę z chlebem.
Wizualnie zapowiadało się naprawdę fajnie:
Sam skład wedle zapewnień tej piekarni wygląda tak:
- zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
- śruta żytnia bio
- śruta z owsa bio
- śruta z jęczmienia bio
- śruta z prosa bio
- nasiona dyni bio
- nasiona słonecznika bio
- nasiona siemienia lnianego bio
- woda
- sól kamienna spożywcza niejodowana
|
Wartość w 100 g |
Wartość w 700 g |
%RWS |
Wartość energetyczna |
1002 kJ |
7011 kJ |
83 % |
238 kcal |
1666 kcal |
||
Tłuszcz |
4,8 g |
34 g |
49 % |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
4,5 g |
23 % |
Węglowodany |
38 g |
264 g |
102 % |
W tym cukry |
1,5 g |
10 g |
11 % |
Błonnik |
8 g |
56 g |
|
Białko |
7,1 g |
49 g |
98 % |
Sól |
0,7 g |
4,9 g |
81,7 % |
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony nie tylko jakością tego chleba (smakuje równie dobrze jak mój własny 🙂 ), ale i cena jest naprawdę do przyjęcia. Sam bochenek o wadze 0,7kg kosztuje 11,50 zł. Oczywiście trzeba dodać koszt wysyłki (10,54 zł kurierem), ale można zrzucić się w kilka osób na taką paczkę i zamówić kilka bochenków, wtedy ten koszt będzie sporo niższy.
Wiem – 11.50 za bochenek chleba – z drugiej strony spójrzcie w sklepach ile kosztuje kilogram porządnej mąki żytniej. Dodając do tego koszt wytworzenia (piszą, że robiony pradawnymi metodami) – cena do przyjęcia.
Co ważne – chleb leżał w chlebaku cały tydzień i nie zapleśniał, nadal był smaczny.
Jeszcze jedno – prawdziwy chleb nie potrzebuje drożdży czy glukozy – wszechobecnych w pieczywie sprzedawanym wokół nas.
Smacznego!
A.C.