Dzisiaj pomysł na wykorzystanie w kuchni bakłażana w połączeniu z chudą wołowiną i aromatycznym sosem pomidorowym. Staram się, żeby makaron nie był podstawowym źródłem węglowodanów w mojej diecie, ale z racji tego, że jestem fanem włoskiej kuchni, od czasu do czasu makaron musi się na talerzu pojawić 🙂 Zaczynamy!
Składniki:
– 300 g makaronu
– 200 g mielonej wołowiny (u mnie tatar)
– 500 g passaty pomidorowej
– 2 średnie czerwone cebule
– 1 bakłażan
– 1 marchewka
– 3 ząbki czosnku
– 100 ml wytrawnego czerwonego wina
– 2 łyżki octu winnego
– łyżeczka cukru
– sól, pieprz, oregano, bazylia
– ewentualnie: kilka plasterków koziego sera
1. Cebulę, czosnek i bakłażana kroimy, a marchew ścieramy na tarce na małych oczkach
2. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, smażymy chwilę cebulę i czosnek, a następnie dorzucamy bakłażana i marchew
3. W międzyczasie na patelni smażymy wołowinę, doprawiając solą i pieprzem
4. Do warzyw dodajemy szczyptę soli, pieprz do smaku oraz bazylię i oregano według uznania
5. Wlewamy do garnka passatę, wrzucamy mięso, dodajemy wino, ocet oraz cukier. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.
6. Makaron (polecam ten z dodatkiem chilli lub rozmarynu) gotujemy al dente i wykładamy na niego sos. Na górę dajemy plasterki koziego sera. Smacznego!
Mam nadzieję, że przepis się podobał i spróbujecie zrobić go w domu 😉 Dawajcie znać jakie są Wasze pomysły na ciekawe dania z makaronem.
Piona!
PG