W poszukiwaniu zdrowych i pełnych naturalnego białka produktów trafiliśmy na świetny pomysł na zdrową pieczeń – idealną zarówno do kanapek jak i na obiad.
Co potrzebujemy?
- 1,5 kg szynki odtłuszczonej
- 8 jajek
- 100 gramów czerstwego pieczywa (lub bułki tartej)
- pieprz i sól
- 2 cebule czerwone
- natka pietruszki
No to do dzieła!
6 jajek wstawiamy do wody i gotujemy 6 minut od momentu wrzenia. Po 6 minutach wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu obieramy je ze skorupek.
Mięso mielimy na drobnych oczkach (ja użyłem szynki odtłuszczonej, aby nie dodawać zbędnych kalorii).
Czerstwy chleb (ja użyłem żytniego pełnoziarnistego) namaczamy w misce z wodą. Gdy chleb pochłonie wodę i namięknie odciskamy max ilość płynów dłońmi.
Drobno siekamy natkę pietruszki.
Zmielone mięso przekładamy do dużej miski, do której dodajemy pozostałe składniki (m.in. pozostałe jajka, któe dodajemy na surowo), doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą. Dokładnie mieszamy – najlepiej dłońmi (łyżką niestety nie wyjdzie tak dobrze).
Włączamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem).
W czasie gdy piekarnik się nagrzewa masę mięsną dzielimy na dwie części. Pierwszą część wkładamy do dużej keksówki (ja użyłem formy o wymiarach 34x12x8cm). Na pierwszej warstwie mięsa układamy ugotowane jajka w jednym rzędzie. Na to wykładamy pozostałą część masy mięsnej. Uklepujemy, aby mięso opatuliło wszystkie zakamarki formy do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 70-90 minut (warto po godzinie sprawdzić czy wierzch się nie przypiekł za bardzo, jeśli wierzch będzie mocno spieczony na ostatnie 20-30 minut można położyć na wierzch folię aluminiową).
Po wyjściu z piekarnika studzimy, kiedy jest już zimne można pokroić na krajalnicy cienkie plastry i będzie to idealny dodatek na kanapkę.
Krojąc grubsze plastry możemy to zjeść na obiad z dodatkiem ziemniaków, ryżu albo kaszy i jakiejś surówki.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze 1 porcji 100 gramowej:
- kcal: 315
- białko: 37g
- węglowodany:7g
- tłuszcze:15g
A.C.