Odchudzone faworki!

Hej! Po czwartkowych pączkach przyszedł czas na inne ostatkowe słodkości, czyli faworki. Tutaj również mamy dla Was propozycję przygotowanie ich w trochę innej, a konkretnie pieczonej postaci. Zapraszamy do wypróbowania przepisu 😉

Składniki:

– 200 g mąki pełnoziarnistej

– 3 żółtka

– łyżka oleju kokosowego

– 4 łyżki jogurtu

– 1 łyżka whisky

– zmielony ksylitol do posypania

1. Mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, jogurt, olej i whisky. Dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto, a następnie umieszczamy je w lodówce minimum na pół godziny.

2. Zimne ciasto po kawałku rozwałkowujemy na placek grubości około 2-3 mm i tniemy na paski.

3. Następnie każdy pasek nacinamy i przewlekamy jeden z jego końców przez powstały otwór.

4. Tak powstałe faworki układamy na papierze i pieczemy w 170 stopniach około 13-15 minut.

5. Jeszcze tylko posypujemy zmielonym na pył ksylitolem i gotowe!

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i w Ostatki upieczecie swoje własne faworki. Dawajcie znać jak wyszły 😉 Smacznego!

PG