![](https://vtmn.pl/wp-content/uploads/2017/02/belka-faworki.jpg)
Hej! Po czwartkowych pączkach przyszedł czas na inne ostatkowe słodkości, czyli faworki. Tutaj również mamy dla Was propozycję przygotowanie ich w trochę innej, a konkretnie pieczonej postaci. Zapraszamy do wypróbowania przepisu 😉
Składniki:
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– 3 żółtka
– łyżka oleju kokosowego
– 4 łyżki jogurtu
– 1 łyżka whisky
– zmielony ksylitol do posypania
1. Mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, jogurt, olej i whisky. Dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto, a następnie umieszczamy je w lodówce minimum na pół godziny.
2. Zimne ciasto po kawałku rozwałkowujemy na placek grubości około 2-3 mm i tniemy na paski.
3. Następnie każdy pasek nacinamy i przewlekamy jeden z jego końców przez powstały otwór.
4. Tak powstałe faworki układamy na papierze i pieczemy w 170 stopniach około 13-15 minut.
5. Jeszcze tylko posypujemy zmielonym na pył ksylitolem i gotowe!
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i w Ostatki upieczecie swoje własne faworki. Dawajcie znać jak wyszły 😉 Smacznego!
PG