Placki z cukinii – pełne ernergii śniadanie

Piątek, piąteczek, piątunio 🙂

Jeszcze jeden dzień dzieli nas od upragnionego weekendu. Warto by zacząć ten piękny dzień od pożywnego śniadania.

Dzisiaj chcielibyśmy Wam zaproponować pomysł na mega szybkie i proste śniadanie w postaci placków z cukinii. To zdrowsza wersja placków ziemniaczanych.

Czego potrzebujemy?

  • 1 dorodna cukinia (ok. 350 gramów)
  • 50 gramów mąki żytniej bądź razowej (ja użyłem żytniej typ 2000)
  • 2 jajka w rozmiarze L
  • 1/2 posiekanej cebuli (użyłem akurat czerwonej, bo innej nie miałem w domu 🙂 )
  • koperek bądź cokolwiek innego co mamy akurat w lodówce 🙂
  • szczypta soli
  • większa szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Na małych oczkach ścieramy cukinię (wymytą, nieobraną). Ja osobiście wolę na małych oczkach, próbowałem tez na dużych, jest również smaczna, także jak kto woli 🙂

Jeśli cukinia była bardzo wodnista – należy odlać wodę. 

Do startej cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyjdzie taka o to mamałyga 🙂

VTMN.pl - placki z cukinii

Rozgrzewamy patelnię spryskując ją kilkoma kroplami oleju.

Wiem, powtarzam to do znudzenia, ale warto kupić sobie atomizer do oleju, wtedy do smażenia używacie krople a nie łyżki 🙂

Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości patelnię (niestety te tańsze patelnie nie dadzą możliwości smażenia bez tłuszczu przypalając smażone jedzenie).

Nakładamy łyżką placuszki rozgniatając masę po patelni (żeby były jak najcieńsze).

VTMN.pl - placki z cukinii

Po paru minutach obracamy, po usmażeniu odkładamy na talerz… I zjadamy 🙂 Są tak pyszne, że u mnie wszystkie poszły na ciepło 🙂

A oto efekt końcowy: 

VTMN.pl - placki z cukinii

Wartości odżywcze 1 placuszka (wyszło 10 sztuk).

  • kcal: 38
  • węglowodany: 4,5 g.
  • tłuszcze: 1,1 g.
  • białko: 2,3 g.

Smacznego 🙂

A.C.