Paella z kurczakiem i czerwonym winem

Dzisiejszym wpisem chcieliśmy Was zainspirować do zmiany klasycznego kurczaka z ryżem na coś trochę innego – smaczniejszego 🙂 Ale nadal zawierającego kurczaka i ryż 🙂

Na końcu tego wpisu zamieszczamy filmik z przygotowania naszej potrawy – dla nie lubiących czytać 🙂

Co będziemy potrzebować:

  • 1 kg filetów z uda kurczaka (może być też klasyczna pierś z kurczaka, jednak filet z uda będzie troszkę bardziej tłusty);
  • 3 duże papryki;
  • kurkuma;
  • pieprz;
  • pieprz cayenne;
  • sól;
  • pół butelki wytrawnego czerwonego wina;
  • 200 gramów ryżu (dowolnego);
  • łyżka oleju rzepakowego do podsmażenia papryki.

Wykonanie tego dania jest naprawdę mega proste i zajmuje mało czasu, więc do dzieła!

1. Kurczaka kroimy w dowolnej wielkości kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (jeśli masz dobrą teflonową patelnie – bez tłuszczu).

VTMN.pl - Paella z kurczakiem i czerwonym winem

2. Otwieramy wino, aby "pooddychało".

VTMN.pl - Paella z kurczakiem i czerwonym winem

3. W trakcie podsmażania doprawiamy kurczaka świeżo zmielonym pieprzem i solą.

4. Gdy mięso ładnie się zarumieni i odparuje wsypujemy suchy ryż i dokładnie mieszamy.

5. Doprawiamy kurkumą i pieprzem cayenne.

6. Wszystko zalewamy czerwonym, wytrawnym winem, mieszamy i odstawiamy na "małym ogniu: aby odparował alkohol.

7. Gdy alkohol odparuje zalewamy wodą do wysokości potrawy, mieszamy i odstawiamy na "małym ogniu" na 15 minut mieszając co jakiś czas.

8. W międzyczasie kroimy paprykę w małe kawałki i podsmażamy na chrupko na łyżce oleju.

9. Gdy potrawa się odparuje dodajemy podsmażoną papprykę, mieszamy wszystko razem

i gotowe!

VTMN.pl - Paella z kurczakiem i czerwonym winem

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze widocznej za powyzszym zdjęciu porcji 3 kulek o wadze ok 350 gramów:

  • kcal: 320
  • węglowodany: 21g
  • tłuszcze: 11g
  • białko: 21g.

Filmik z przygotowania dania:

A.C.