Żarło news październik 2017#1 (kurczak w rosole i tatar wołowy)

Kolejne żarło news, tym razem pod znakiem mięsa.

W Sokołowie pojawiła się kolejna nowość z serii Naturrino – bez konserwantów i zbędnych dodatków.

Do tej pory oferowano klasyczne wędliny czy kiełbasy – pojawiła się fajna lokalna nowość w postaci kurczaka w rosole. TO taka galareta z czysty kurczakiem 🙂

Idealna na kanapki.

W składzie rzeczywiście czysto: mięso z gotowanego kurczaka 69%, rosół 28% (woda, sól, przyprawy naturalne), żelatyna wieprzowa i ocet spirytusowy.

Ostatni składnik (ocet) nie jest zdrowy w nadmiarze. Reszta składników naprawdę super!

Cena: 35 zł/kg (Sklep Sokołów, październik 2017).

Żarło news październik 2017#1 (kurczak w rosole i tatar wołowy)

Żarło news październik 2017#1 (kurczak w rosole i tatar wołowy)

Żarło news październik 2017#1 (kurczak w rosole i tatar wołowy)
 

A po drugiej stronie barykady…

prezentujemy wyrób o słabym składzie. Kupiłem ostatnio Tatar wołowy marki Grot

Żarło news październik 2017#1 (kurczak w rosole i tatar wołowy)

Mimo wysokiej ceny (40 zł/kg – październik 2017) – skład pozostawiał sporo do życzenia:

Mięso wołowe 68%, woda, olej roślinny rzepakowy, sól, hydrolizat biała sojowego, cukier, ocet spirytusowy, aromaty, ekstrakty przypraw, ekstrakty i koncentraty roślinne, regulator kwasowości: octan potasu, mleczan potasu, octan sodu, cytrynian potasu, przyprawy, przeciwutleniacze: askorbinian sodu, kwas askorbinowy, posypka: cebula, natka pietruszki.

W tatarze jest raptem 68% mięsa i masa zbędnych dodatków w tym również kilka "E", pytanie tylko po co?

Żarło news październik 2017#1 (kurczak w rosole i tatar wołowy)

A.C.