Listopad zaczynamy dwoma nowościami na rynku zdrowego jedzenia.
Pierwsza z nich to panier z ciecierzycy – zdrowy, pełny białka panier do kotletów, serów i innych rzeczy, które da się panierować.
Idealny do schabowych – ja użyłem do przygotowania sznycla z indyka panierowanego w tym właśnie panierze. Smak nie odbiega od klasycznej panierki z bułki tartej, natomiast w przeciwieństwie do niej to nie tylko puste kalorie. Taki panier z ciecierzycy zawiera dużo białka, witaminy A, C i K, kwasu foliowego, wapnia i żelaza.
Producent: Mamut
Skład: Mąka z ciecierzycy, sól.
Kalorycznie jest podobnie do bułki tartej, tj. 374 kcal/100gramów w przypadku ciecierzycy vs. ok 350 kcal/100gramw w bułce tartej.
Cena za opakowanie 250 gramów – 7,89 zł (Carrefour październik 2017).
Drugim produktem jaki właśnie pojawił się w Biedronce jest mąka kokosowa w rozsądnej cenie.
Opakowanie 500 gramów kosztuje 3,99 zł. (Biedronka, październik 2017).
Producent: Grano.
A.C.