Ciasto czekoladowo-bananowe!


Dzisiaj przepis na zdrowe słodkości. Wbrew pozorom, trzymając się zdrowego sposobu odżywiania, wcale nie trzeba rezygnować z deserów i słodyczy. Wystarczy trochę ruszyć głową i spędzić kilka chwil w kuchni, zamiast sięga po czekoladowego batonika. Wypróbujcie ciasto czekoladowo-bananowe słodzone daktylami, a na pewno zakochacie się w nim tak jak ja 🙂

20161206_135724Składniki:
– 300 g mąki pełnoziarnistej
– 2 duże banany
– ok. 100 ml oleju kokosowego
– 100 g daktyli suszonych
– 100 g rodzynek
– 30 g wiórków kokosowych
– 100 g dowolnych orzechów
(tutaj mix: włoskie, migdały, ziemne)
– 20 g sezamu
– 20 g siemienia lnianego
– 20 g kakao
– cynamon
– łyżeczka proszku do pieczenia

1. Daktyle i rodzynki wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 250 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystko się ładnie rozpruży. Na koniec blendujemy na gładki mus.

20161206_141519

2. Do miski wkładamy banany, olej kokosowy i masę z daktyli i rodzynek. Za pomocą widelca lub blendera rozdrabniamy banany i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

20161206_143605

3. Do masy dodajemy po trochu: mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Ciasto będzie bardzo gęste.

20161206_144018

4. Na koniec dodajemy orzechy, wiórki, sezam i siemię (lub dowolne ulubione bakalie). Wykładamy ciasto na blachę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem kokosowym. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) około 45 minut. Gotowe!

20161206_145827

Ciasto jest mokre, słodkie, pełne bakalii i przede wszystkim zdrowsze o wszelkich ciast i przekąsek dostępnych w sklepach. Zawsze warto mieć kawałek w lodówce do herbatki w zimowy wieczór lub po prostu na chwilę słabości.. 😉

20161206_170521

PG