Odkąd odkryłem ser żółty piórko, który jest kopalnią białka i wapnia a do tego ma ponad 2 razy mniej kalorii niż zwykły żółty ser stało się wręcz tradycją, że piątkowa kolacja to coś zapiekanego z serem. Czasem własnoręcznie zrobiona pizza, innym razem pieróg calzone a dość często jest to bardzo prosta w przygotowaniu bruschetta. Co to jest bruschetta? To przystawka stworzona przez Włochów, która w rzeczywistości jest grzanką posmarowaną np. oliwą i czosnkiem z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorów i sera żółtego. Poniżej prezentuje Wam przepis na polską wersję 🙂
Taka bruscetta będzie idealną przystawką na imprezę ze znajomymi a nawet kolacją we dwoje – ja najadam się tym w pełni 😉
Składniki – porcja dla 2-4 osób – w zależności jak głodnych 🙂
- 1 bagietka (ja używam tej żytniej – tak są takie i na próżno ich szukać w dyskontach z "świeżym" ciepłym pieczywem.
- 4 pomidory
- pesto (można zrobić samemu, ja ostatnio odkryłem zacne jakościowo pesto w Lidlu)
- 200-300 gramów sera żółtego Piórko
Czas przygotowania: 15 min
Do dzieła!
Kroimy biagietkę w pdłóżne kromki, każdą dokłądnie smarujemy pesto i układamy po kolei na karatce (aby potem szybko wsadzić je do piekarnika):
Krótka wrzutka odnośnie pesto – udało mi się znaleźć gotowe, w słoiczku, które ma naprawdę dobry skład:
Wracając do przepisu – kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie pomidorów w drobną kostkę:
Pokrojone pomidory nakładamy łyżką na przygotowane "chlebki":
Pora zetrzeć na tarce ser żółty. Kolejna wrzutka, tym razem apropos sera. Polecam ser Piórko, który ma bardzo mało kalorii i bardzo dużo białka, bo aż 35%!
Do tego jest to ser z czyściutkim składem i niską zawartościa tłuszczu (raptem 3%).
Wracamy do tarcia…
Teraz pozostaje wrzucić to do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Efekt końcowy wygląda równie zacnie co smakuje 🙂
Wartości odżywcze 5 kromeczek, które ważą razem około 100 gramów:
- węglowodany: 16,5 g
- tłuszcze: 7,5 g
- białko: 15 g
- kcal: 198
Poza tym nasz oraganizm przyswoi z tego dania potas, witaminy A i C i żelazo.
Smacznego!
A.C.