A może by tak ciasto FIT na święta? Bez zbędnych kalorii, tony cukru i dziwnych składników? Do tego proste w przygotowaniu.
Zachęcam do spróbowania mojego przepisu, który niejednokrotnie uratował mi weekend 🙂
Co potrzebujemy (składniki na dużą tortownicę, więc obdzielicie ciastem rodzinę :))
- 1 kg dowolnego chudego twarogu (idący na łatwiznę używają serków homogenizowanych, ale gdy spojrzycie na ich składy szybko przejdzie Wam ochota na ich spożywanie 🙁 );
- 300 gramów malin lub truskawek (w zimie kupuje mrożone);
- 300 gramów herbatników (i znowu przypominam – czytajcie składy produktów, większość z nich ma olej palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy, ale jest dosłownie kilka marek herbatników bez udziwnień);
- 150 gramów masła 82%;
- cukier lub ksylitol 125-250 g (wg. upodobań, ja wolę słodsze);
- 2 sztuki cytryn.
- 16 gramów żelatyny;
- 1 opakowanie bezcukrowej galaretki malinowej lub truskawkowej.
Krok 1:
Mielimy twaróg. Nie przerażajcie się tym mieleniem – wystarczy blender!
Krok 2:
Herbatniki drobno kruszymy (ja użyłem blendera) i łączymy z roztopionym w mikrofali masłem (1 minuta na 800W).
Następnie masę z herbatników i masła wykładamy na tortownicę, bardzo mocno dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki żeby masa stwardniała.
Krok 3:
Rozpuszczamy galaretkę w max 450ml gorącej wody i dokładnie mieszamy – odstawiamy do stężenia. (w przepisie na opakowaniu każdej galaretki podają w 500 ml wody, jednak jak dodamy jej mniej będzie gęstsza).
Krok 4:
Zmielony twaróg przerzucamy do dużej miski. Dodajemy ksylitol i dokładnie mieszamy (z racji lenistwa użyłem robota 🙂 ).
Krok 5:
Wyciskamy sok z cytryn do małego rondla (uwaga na pestki). Podgrzewamy. Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i nie zdejmując z ognia cały czas mieszamy aż zrobi się gęsta równomiernie rozprowadzona masa. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy do wcześniej przygotowanej miski z twarogiem i mieszamy (polecam robotem żeby się nie namęczyć). Bardzo dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą tworząc gładką masę.
Krok 6:
Wyjmujemy formę z lodówki. Na dno wykładamy połowę masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy połowę malin (pamiętaj nie za dużo owoców do środka, bo ser się źle stęży). Na to kładziemy pozostałą część serowej masy.
Formę ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 – 2 godzin.
Krok 7:
Po wyjęciu sernika z lodówki układamy na mi pozostałe maliny i zalewamy stężałą w 90% galaretką. I znowu wkładamy do lodówki na jakiś czas aby galaretka do końca stężała.
No i gotowe – mamy pyszny i niskokaloryczny sernik na zimno 😉 Do tego ten słodki deser jest zdrowy i zawiera masę białka!
Smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
- białko: 20 gramów
- tłuszcze: 11 gramów
- węglowodany: 29 gramów
- kcal: 280 kcal
A.C.