Z racji dzisiejszego święta proponujemy Wam szybki przepis na walentynkowe śniadanie – amerykańskie pancakes z syropem klonowym.
Takie naleśniki to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Do tego mają sporo białka dzięki użytej maślance. Tradycyjną mąkę biała zastąpiłem mąką pszenną razową.
Co potrzebujemy?
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia (płaska łyżka, albo 2 łyżeczki)
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłem rzepakowego)
- 3 szklanki maślanki (patrzcie na skład, żeby była bez mleka w proszku)
- 4 duże jajka
- cukier waniliowy (nie konieczny jeśli liczysz kalorie).
Co robimy?
Najpierw ubijamy jajka na gładką masę, gdy to nastąpi dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy do momentu uzyskania kremowej gęstej masy.
I tyle! Mówiłem, że będzie szybko 🙂
Rozgrzewamy patelnię, pryskamy kilka kropli oleju (ja używam do tego atomizera) i używając łyżki wazowej robimy na patelni duże kleksy z ciasta naleśnikowego. Smażymy kilka chwil, przewracamy na drugą stronę. Znowu czekamy kilka chwil i zdejmujemy gotowego pankejka. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto.
Układamy kilka pankejków na talerzu, polewamy syropem klonowym (np. tym, o którym pisaliśmy ostatnio w żarło news) i świetne śniadanie gotowe!
Efekt końcowy w wersji walentynkowej:
Smaczego!
Wartości odżywcze 1 naleśnika o średnicy 13 cm z porcją syropu klonowego:
- kcal: 125
- węglowodany: 22,4 g
- tłuszcze: 2g
- białko: 3,8 g
A.C.