Ketchup – przyprawa do wszystkiego :) Jaki kupić?


Ketchup – przyprawa do wszystkiego…

Od dziecka uwielbiam ketchup dosłownie do wszystkiego, jako dziecko zdarzyło się go dodać nawet do kanapki z dżemem  🙂 Na szczęście z wiekiem smak mi się poprawił, została mi jednak słabość do ketchupu, który gości w mej kuchni praktycznie codziennie. Przez te lata przetestowałem chyba wszystko co jest na rynku i poniżej chciałem podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami i przy okazji dzisiejszego Żarło news pokazać Wam fajny ketchup w rozsądnej cenie z bardzo dobrym składem.

Ale od początku – z czego powinien się składać dobry ketchup? Ano z pomidorów i cukru (niestety, bez cukru nie będzie tak smaczny). Tylko czemu sporo producentów dodaje do ketchupu takie oto dodatki:

  • skrobia modyfikowana kukurydziana (w zbyt dużej ilości powoduje problemy trawienne i spowalnia wchłanianie magnezu, wapnia czy żelaza
  • regulator kwasowości ( w postaci kwasu cytrynowego nie szkodzi, tyle, że dodaje się go aby zneutralizować duże ilości cukru w ketchupie – tylko po co?)
  • substancje konserwujące (np. benzoesan sodu E211), który działa drażniąco na śluzówkę żołądka
  • aromaty (bez ich wymieniania w składzie, więc jakie?)
  • syrop glukozowo-fruktozowy – tańszy zastępnik cukru, który robi spustoszenia w naszym organizmie powodując m.in. otyłość i wiele innych rzeczy.

No i ten cukier… Jedni dodają go aż 31 gramów na 100 gramów produktu (czyli 31% ketchupu to cukier!) w przypadku niechlubnego rekordzisty marki Pudliszki. Inni z kolei sypią rozsądniejsze 19 gramów cukru – tutaj odkryty przeze mnie niedawno ketchup marki Roleski.

Do niedawna produkty tej marki kojarzyły mi się z tymi z niższej półki (jakościowej i cenowej). Przy okazji lektury wywiadu w jakiejś gazecie z Prezesem tej firmy wyczytałem, że ich ketchup ma najwięcej pomidorów na rynku. Postanowiłem to sprawdzić przy okazji kolejnych zakupów. Stąd ten produkt w dzisiejszym artykule.

Kolejna ważna rzecz – ile pomidorów jest w ketchupie. Na podium marka Roleski z 205gramów na 100 gramów produktu. Z kolei drugiej strony znalazłem ketchup Tarsmak Premium – którego premium objawia się raptem 110 gramami pomidorów na 100g gotowego produktu. Przecież pomidory mają w sobie sporo wody, więc przy obróbce termicznej ona wyparowuje. Tym samym jak zrobić ketchup z tak małej ilości pomidorów?

Zbliżając się do meritum – wybierając ketchup dla siebie czy swojego dziecka koniecznie czytajcie skład. Ważne, aby było jak najwięcej pomidorów, jak najmniej cukru i zbędnych dodatków jak np. konserwanty. Poniżej nasza propozycja ogólnodostepnego (w większości sklepów czy marketów) ketchupu. 

A oto nasz faworyt na dziś, do tego w bardzo rozsądnej cenie ok 3 zł za opakowanie 450 ml.

Skład: pomidory (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy bez zagęstników oraz dodatków „E"

  • kcal: 91 na 100 gramów
  • Tłuszcz    <0,5 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone    <0,1 g
  • Węglowodany    20 g
  • w tym cukry    19 g
  • Białko    1,7 g
  • Sól    2,3 g

Smacznego!

A.C.