Dzień dobry.
Z racji, że Wielkanoc coraz bliżej postanowiliśmy zaproponować Wam dwa świetne jakościowo produkty związane z Świętami Wielkiej Nocy. Chodzi o białą kiełbasę i majonez, bez których te Święta nie byłby takie same…
1. Pojawiła się niedawno genialna biała kiełbasa z Sokołowa z serii Naturrino.
Jak do tej pory mnie osobiście nigdy nie udało się znaleźć białej kiełbasy, w składzie której jest tylko mięso i przyprawy. Sokołów to właśnie zrobił. Sami zobaczcie.
W składzie jest tylko: mięso wieprzowe (94%), sól i przyprawy.
Aktualnie (stan na 11.04.017) w cenie ok 25 zł za kilogram. Wiem, nie jest tanio w porównaniu do marketówek, ale nie da się zrobić dobrej kiełbasy bez chemii w cenie 9,99 za kilogram.
Dla porównania poniżej biała kiełbasa z Lida – i to niby ta lepsza, z szynki. Sami zobaczcie co jest w składzie!
2. Majonez
Na samym podium w moim rankingu jest majonez kielecki z czyściutkim składem: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)
A z drugiej strony spora ilość majonezów, które zawierają niepotrzebne moim zdaniem dodatki, takie jak:
- sól wapniowo-disodowa EDTA(E 385), która spożywana w nadmiarze może doprowadzić m.in. skurczów mięśni;
- substancje konserwujące: sorbinian potasu i benzoesan sodu;
- substancje zagęszczające;
- skrobia modyfikowana;
- guma guar;
- guma ksantanowa;
- aromaty.
Warto też zwrócić uwagę na procentową ilość żółtka.
Poniżej kilka popularnych majonezów ze zbędną chemią w składzie:
Smacznego!
A.C.