Pizza w domu – prosty przepis – nie ma sensu jeść na mieście :)


Kochani – wiemy, ze weekend już za chwilę. I ja, i Ty – zjemy w ten czas sporo dziwnych rzeczy 🙂 Ale można zneutralizować fast food'owe chęci robiąc świetną pizzę w domu. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pizzawkę, do tego gwarantujemy, że ta pizza ma sporo mniej kalorii niż ta z pizzerii dzięki świetnemu serowi żółtemu piórko, o którym pisaliśmy jakiś czas temu.

Na koniec tego wpisu prezentujemy Wam krótki filmik krok po kroku – testując nowy sposób na nasze przepisy. Dajcie znać czy idziemy w dobra stronę 🙂

Co potrzebujemy? (składniki na 2 pizze o szerokości 32 cm):

No to po kolei 🙂

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Bierzemy dużą miskę i wsypujemy mąkę…

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Wlewamy olej,  wsypujemy sól. wlewamy roztwór wody z drożdżami…

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

…i  ręcznie wyrabiamy ciasto.

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Jeśli ciasto ładnie odkleja się od rąk odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto klei sie do rąk po kilku minutach wyrabiania – dosyp trochę mąki.

Pamiętajcie, że drożdże umierają w temperaturze powyżej 50 stopni C. Ja wrzucam miskę przykrytą ściereczką do piekarnika rozgrzanego do 45 stopni – ciasto wtedy pięknie wyrośnie 🙂

Kiedy ciasto rośnie jest czas na przygotowanie składników "na" pizzę.

Najpierw kroimy drobno paprykę, którą podsmażamy na patelni.

Oczywiście bez tłuszczu – bo po co? Jeśli Twoja patelnia nie ogarnia smażenia bez tłuszczu – zmień ją szybko 🙂

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

W ruch idą kabanosy – kroimy w drobną kostkę.

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Na tarce (na dużych oczkach) ścieramy ser dzieląc go na dwie równe porcje (po ok. 150 – 160graów na pizzę).

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Przygotowujemy sos.

Do niedawna sos do pizzy przygotowywałem samodzielnie, ale odkąd odkryłem Passatę pomidorową dostępną w pewnym dyskoncie zaprzestałem. Jest naprawdę OK w sensie składu a i roboty sporo mniej 🙂

Wracając do sosu – do wysokiego naczynia wlewamy passatę, dodajemy oregano i granulowany czosnek, mieszamy i gotowe 🙂 Specjalnie nie dodaję soli (mimo nerwów mojej Lubej).

Po godzinie wyjmujemy pięknie wyrośnięte ciasto.

Wyrabiamy je ręcznie ugniatając do kształtu jaki lubimy (ja używam metalowych, okrągłych foremek do pizzy, coby życie było łatwiejsze :)) 

Na uformowany placek kładziemy rozsądną warstwę sosu. Łatwo przesadzić – ja dodaję 3 małe chochle – to jest jakieś 8 łyżek od zupy.

Posypujemy równomiernie startym żółtym serem.

Dorzucamy usmażoną paprykę

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Wędlinę…

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Kabanosy.

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Wrzucamy do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na 20 minut.

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Po 20 minutach wyciągamy, kroimy i jemy 🙂

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Smacznego 🙂

VTMN.pl - Weekendowa pizza low calories

Tak przygotowana pizza jest na prawdę niskokaloryczna (jak na pizzę). Dzięki zastosowaniu sera żółtego Piórko kalorie lecą w dół i można z czystym sumieniem skonsumować parę kawałków 🙂

Ile kalorii zjemy?

Cała pizza o średnicy 32 cm to 8 kawałków.

1 kawałek takiej pizzy to:

  • kcal: 210
  • węglowodany:13,5g
  • tłuszcze: 11g
  • białko: 14g

Smacznego!

A.C.

A tutaj filmik – lekko ponad minuta w produkcji naszej pizzy 🙂