Witajcie po dłuższej przerwie 🙂 Po urlopowych zawirowaniach wracamy do Was z nową porcją przepisów, merytoryki i motywacji. Na pierwszy ogień leci coś słodkiego. Połączenie prażonych płatków owsianych, kokosa, miodu i nasion chia 🙂 Lecimy!
Składniki na spód:
– 200 g płatków owsianych
– 50 g miodu
– 50 g oleju kokosowego nierafinowanego
Składniki na masę:
– 400 g mleczka kokosowego
– 200 g jogurtu naturalnego
– 50 g wiórek kokosowych
– 50 g nasion chia
– 30 g miodu
– 20 g żelatyny
1. Miód rozpuszczamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy z płatkami owsianymi
2. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 st. przez 20 minut
3. Uprażone płatki mieszamy z olejem kokosowym i wykładamy nimi dno formy. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.
4. Następnie w garnku podgrzewamy mleczko kokosowe, nasiona chia, miód i żelatynę.
5. Po zdjęciu masy z ognia i lekkim przestudzeniu, dodajemy jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy
6. Masę przekładamy na wystudzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę/ Gotowe!
Ciasto jest lekkie i umiarkowanie słodkie. Idealnie sprawdzi się jako deser w letnie dni. Czekamy aż pojawi się na Waszych stołach. Dawajcie znać jak wyszło i co w nim ulepszaliście 🙂
Według uznania ciasto można posypać bakaliami np. jagodami goji, rodzynkami 🙂
Piona!
PG