Owsiane ciasto kokosowe z chia!


Witajcie po dłuższej przerwie 🙂 Po urlopowych zawirowaniach wracamy do Was z nową porcją przepisów, merytoryki i motywacji. Na pierwszy ogień leci coś słodkiego. Połączenie prażonych płatków owsianych, kokosa, miodu i nasion chia 🙂 Lecimy!

Składniki na spód:

– 200 g płatków owsianych

– 50 g miodu

– 50 g oleju kokosowego nierafinowanego

Składniki na masę:

– 400 g mleczka kokosowego

– 200 g jogurtu naturalnego

– 50 g wiórek kokosowych

– 50 g nasion chia

– 30 g miodu

– 20 g żelatyny

1. Miód rozpuszczamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy z płatkami owsianymi

2. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 st. przez 20 minut

3. Uprażone płatki mieszamy z olejem kokosowym i wykładamy nimi dno formy. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

4. Następnie w garnku podgrzewamy mleczko kokosowe, nasiona chia, miód i żelatynę.

5. Po zdjęciu masy z ognia i lekkim przestudzeniu, dodajemy jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy

6. Masę przekładamy na wystudzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę/ Gotowe!

Ciasto jest lekkie i umiarkowanie słodkie. Idealnie sprawdzi się jako deser w letnie dni. Czekamy aż pojawi się na Waszych stołach. Dawajcie znać jak wyszło i co w nim ulepszaliście 🙂

Według uznania ciasto można posypać bakaliami np. jagodami goji, rodzynkami 🙂

Piona!

PG