Dzisiejszym wpisem chcieliśmy Was zainspirować do zmiany klasycznego kurczaka z ryżem na coś trochę innego – smaczniejszego 🙂 Ale nadal zawierającego kurczaka i ryż 🙂
Na końcu tego wpisu zamieszczamy filmik z przygotowania naszej potrawy – dla nie lubiących czytać 🙂
Co będziemy potrzebować:
- 1 kg filetów z uda kurczaka (może być też klasyczna pierś z kurczaka, jednak filet z uda będzie troszkę bardziej tłusty);
- 3 duże papryki;
- kurkuma;
- pieprz;
- pieprz cayenne;
- sól;
- pół butelki wytrawnego czerwonego wina;
- 200 gramów ryżu (dowolnego);
- łyżka oleju rzepakowego do podsmażenia papryki.
Wykonanie tego dania jest naprawdę mega proste i zajmuje mało czasu, więc do dzieła!
1. Kurczaka kroimy w dowolnej wielkości kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (jeśli masz dobrą teflonową patelnie – bez tłuszczu).
2. Otwieramy wino, aby "pooddychało".
3. W trakcie podsmażania doprawiamy kurczaka świeżo zmielonym pieprzem i solą.
4. Gdy mięso ładnie się zarumieni i odparuje wsypujemy suchy ryż i dokładnie mieszamy.
5. Doprawiamy kurkumą i pieprzem cayenne.
6. Wszystko zalewamy czerwonym, wytrawnym winem, mieszamy i odstawiamy na "małym ogniu: aby odparował alkohol.
7. Gdy alkohol odparuje zalewamy wodą do wysokości potrawy, mieszamy i odstawiamy na "małym ogniu" na 15 minut mieszając co jakiś czas.
8. W międzyczasie kroimy paprykę w małe kawałki i podsmażamy na chrupko na łyżce oleju.
9. Gdy potrawa się odparuje dodajemy podsmażoną papprykę, mieszamy wszystko razem
i gotowe!
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze widocznej za powyzszym zdjęciu porcji 3 kulek o wadze ok 350 gramów:
- kcal: 320
- węglowodany: 21g
- tłuszcze: 11g
- białko: 21g.
Filmik z przygotowania dania:
A.C.