Ketchup – przyprawa do wszystkiego…
Od dziecka uwielbiam ketchup dosłownie do wszystkiego, jako dziecko zdarzyło się go dodać nawet do kanapki z dżemem 🙂 Na szczęście z wiekiem smak mi się poprawił, została mi jednak słabość do ketchupu, który gości w mej kuchni praktycznie codziennie. Przez te lata przetestowałem chyba wszystko co jest na rynku i poniżej chciałem podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami i przy okazji dzisiejszego Żarło news pokazać Wam fajny ketchup w rozsądnej cenie z bardzo dobrym składem.
Ale od początku – z czego powinien się składać dobry ketchup? Ano z pomidorów i cukru (niestety, bez cukru nie będzie tak smaczny). Tylko czemu sporo producentów dodaje do ketchupu takie oto dodatki:
- skrobia modyfikowana kukurydziana (w zbyt dużej ilości powoduje problemy trawienne i spowalnia wchłanianie magnezu, wapnia czy żelaza
- regulator kwasowości ( w postaci kwasu cytrynowego nie szkodzi, tyle, że dodaje się go aby zneutralizować duże ilości cukru w ketchupie – tylko po co?)
- substancje konserwujące (np. benzoesan sodu E211), który działa drażniąco na śluzówkę żołądka
- aromaty (bez ich wymieniania w składzie, więc jakie?)
- syrop glukozowo-fruktozowy – tańszy zastępnik cukru, który robi spustoszenia w naszym organizmie powodując m.in. otyłość i wiele innych rzeczy.
No i ten cukier… Jedni dodają go aż 31 gramów na 100 gramów produktu (czyli 31% ketchupu to cukier!) w przypadku niechlubnego rekordzisty marki Pudliszki. Inni z kolei sypią rozsądniejsze 19 gramów cukru – tutaj odkryty przeze mnie niedawno ketchup marki Roleski.
Do niedawna produkty tej marki kojarzyły mi się z tymi z niższej półki (jakościowej i cenowej). Przy okazji lektury wywiadu w jakiejś gazecie z Prezesem tej firmy wyczytałem, że ich ketchup ma najwięcej pomidorów na rynku. Postanowiłem to sprawdzić przy okazji kolejnych zakupów. Stąd ten produkt w dzisiejszym artykule.
Kolejna ważna rzecz – ile pomidorów jest w ketchupie. Na podium marka Roleski z 205gramów na 100 gramów produktu. Z kolei drugiej strony znalazłem ketchup Tarsmak Premium – którego premium objawia się raptem 110 gramami pomidorów na 100g gotowego produktu. Przecież pomidory mają w sobie sporo wody, więc przy obróbce termicznej ona wyparowuje. Tym samym jak zrobić ketchup z tak małej ilości pomidorów?
Zbliżając się do meritum – wybierając ketchup dla siebie czy swojego dziecka koniecznie czytajcie skład. Ważne, aby było jak najwięcej pomidorów, jak najmniej cukru i zbędnych dodatków jak np. konserwanty. Poniżej nasza propozycja ogólnodostepnego (w większości sklepów czy marketów) ketchupu.
A oto nasz faworyt na dziś, do tego w bardzo rozsądnej cenie ok 3 zł za opakowanie 450 ml.
Skład: pomidory (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy bez zagęstników oraz dodatków „E"
- kcal: 91 na 100 gramów
- Tłuszcz <0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g
- Węglowodany 20 g
- w tym cukry 19 g
- Białko 1,7 g
- Sól 2,3 g
Smacznego!
A.C.