Gofry z cukinią i masłem orzechowym – energetyczny posiłek po treningu


W ramach weekendowych zakupów nabyłem sporą ilość cukinii, tym samym ten tydzień w kuchni zdominowało to zielone warzywo. Jest mega zdrowe ponieważ zawiera m.in. żelazo, magnez i potas oraz spore ilości witamin: A, C, K, PP i B1, beta karoten.

Poniżej propozycja przyjemnego z pożytecznym – czyli gofry z cukinią. Świetnie się nadadzą do schrupania po treningu!

Składniki wystarczą na zrobienie 10 gofrów o wymiarach 11x11cm:

  • Mąka żytnia typ 2000  – 100g
  • Mąka tortowa typ 450 – 150g
  • 4 jajka
  • 1 duża cukinia (600g)
  • Masło 200g
  • Szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Masło wrzuć do mikrofali na 1-2 min aby się rozpuściło (duży kubek, aby nie wypłynęło na zewnątrz). Można też w rondelku na „gazie”, ale kto by na to miał czas J
  2. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i odsącz z wody (np. przyciskając mocno dłonią)
  3. Ubij białka z jajek ze szczyptą soli na sztywną pianę
  4. W drugiej misce wymieszaj mąki z żółtkami,  masłem oraz przyprawami na koniec dodając startą cukinię.
  5. Do powstałej masy dodaj ubite na sztywno białko – małymi porcjami,  cały czas delikatnie mieszając.
  6. Do rozgrzanej gofrownicy nałóż powstałą masę dużą łyżką.
  7. Piecz 6 minut (jak wolisz mniej chrupiące to minutę krócej).
  8. Po wyjęciu z gofrownicy posmaruj łyżeczką masła orzechowego i najlepiej zjedz od razu na ciepło J

U mnie w domu rozeszły się w kilka minut – sam byłem zdziwiony jakie to dobre.

Aha – nie zapomnijcie o tym, że choć jest to zdrowa przekąska to jest kaloryczna. Jeden taki gofr będzie miał ok. 180 kcal.

A oto efekt końcowy:

VTMN.pl - gofry z cukinią