W ramach weekendowych zakupów nabyłem sporą ilość cukinii, tym samym ten tydzień w kuchni zdominowało to zielone warzywo. Jest mega zdrowe ponieważ zawiera m.in. żelazo, magnez i potas oraz spore ilości witamin: A, C, K, PP i B1, beta karoten.
Poniżej propozycja przyjemnego z pożytecznym – czyli gofry z cukinią. Świetnie się nadadzą do schrupania po treningu!
Składniki wystarczą na zrobienie 10 gofrów o wymiarach 11x11cm:
- Mąka żytnia typ 2000 – 100g
- Mąka tortowa typ 450 – 150g
- 4 jajka
- 1 duża cukinia (600g)
- Masło 200g
- Szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Masło wrzuć do mikrofali na 1-2 min aby się rozpuściło (duży kubek, aby nie wypłynęło na zewnątrz). Można też w rondelku na „gazie”, ale kto by na to miał czas J
- Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i odsącz z wody (np. przyciskając mocno dłonią)
- Ubij białka z jajek ze szczyptą soli na sztywną pianę
- W drugiej misce wymieszaj mąki z żółtkami, masłem oraz przyprawami na koniec dodając startą cukinię.
- Do powstałej masy dodaj ubite na sztywno białko – małymi porcjami, cały czas delikatnie mieszając.
- Do rozgrzanej gofrownicy nałóż powstałą masę dużą łyżką.
- Piecz 6 minut (jak wolisz mniej chrupiące to minutę krócej).
- Po wyjęciu z gofrownicy posmaruj łyżeczką masła orzechowego i najlepiej zjedz od razu na ciepło J
U mnie w domu rozeszły się w kilka minut – sam byłem zdziwiony jakie to dobre.
Aha – nie zapomnijcie o tym, że choć jest to zdrowa przekąska to jest kaloryczna. Jeden taki gofr będzie miał ok. 180 kcal.
A oto efekt końcowy: