Kasza ze szparagami, suszonymi pomidorami i słonecznikiem.

Sezon na szparagi w pełni. Warto skorzystać z tej okazji i upichcić smaczne i zdrowe danie pełne tego świetnego warzywa. Szczególnie, że sezon na szparagi trwa bardzo krótko.

I tym razem prezentujemy poniższą potrawę krok po kroku w postaci krótkiego filmiku – na końcu tego wpisu – to dla niecierpliwych 🙂

Co będzie potrzebne:

  • 200 gramów kaszy gryczanej niepalonej
  • 500 gramów szparagów
  • Słoiczek suszonych pomidorów
  • 40gramów łuskanych pestek słonecznika

Co robimy?

Do rondelka wsypujemy kaszę i zalewamy ją dwa razy większą ilością wody (np. szklanka kaszy to 2 szklanki wody). Dodajemy soli i pieprzu – według uznania.

Kaszę gotujemy na „małym ogniu” przez 15 minut – mieszając co jakiś czas.

W międzyczasie szparagi myjemy, odcinamy jasne końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe odcinki.

Po 15 minutach wsypujemy pokrojone szparagi do gotującej się kaszy, mieszamy i zostawimy na 3 minuty.

Kaszę ze szparagami przesypujemy na patelnię (ja użyłem WOKa). Chwilę podsmażamy – również na „małym ogniu” w międzyczasie krojąc suszone pomidory.

Do kaszy dolewamy część oleju ze słoiczka z pomidorami i mieszamy dokładnie.

Dosypujemy pestki słonecznika nadal mieszając.

Na koniec dodajemy suszone pomidory, mieszamy i dostawiamy na 1-2 minuty.

Teraz wystarczy przy pomocy np. łyżki do lodów nałożyć kilka kulek na talerz i spałaszować ze smakiem 🙂

Wartości odżywcze 1 porcji o wadze 100 gramów:

  • kcal: 184
  • węgowodany: 20g
  • tłuszcze:8,3g
  • białko: 5,4g

A.C.