Sezon na szparagi w pełni. Warto skorzystać z tej okazji i upichcić smaczne i zdrowe danie pełne tego świetnego warzywa. Szczególnie, że sezon na szparagi trwa bardzo krótko.
I tym razem prezentujemy poniższą potrawę krok po kroku w postaci krótkiego filmiku – na końcu tego wpisu – to dla niecierpliwych 🙂
Co będzie potrzebne:
- 200 gramów kaszy gryczanej niepalonej
- 500 gramów szparagów
- Słoiczek suszonych pomidorów
- 40gramów łuskanych pestek słonecznika
Co robimy?
Do rondelka wsypujemy kaszę i zalewamy ją dwa razy większą ilością wody (np. szklanka kaszy to 2 szklanki wody). Dodajemy soli i pieprzu – według uznania.
Kaszę gotujemy na „małym ogniu” przez 15 minut – mieszając co jakiś czas.
W międzyczasie szparagi myjemy, odcinamy jasne końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe odcinki.
Po 15 minutach wsypujemy pokrojone szparagi do gotującej się kaszy, mieszamy i zostawimy na 3 minuty.
Kaszę ze szparagami przesypujemy na patelnię (ja użyłem WOKa). Chwilę podsmażamy – również na „małym ogniu” w międzyczasie krojąc suszone pomidory.
Do kaszy dolewamy część oleju ze słoiczka z pomidorami i mieszamy dokładnie.
Dosypujemy pestki słonecznika nadal mieszając.
Na koniec dodajemy suszone pomidory, mieszamy i dostawiamy na 1-2 minuty.
Teraz wystarczy przy pomocy np. łyżki do lodów nałożyć kilka kulek na talerz i spałaszować ze smakiem 🙂
Wartości odżywcze 1 porcji o wadze 100 gramów:
- kcal: 184
- węgowodany: 20g
- tłuszcze:8,3g
- białko: 5,4g
A.C.