Cześć Wam!
Ostatnio wpadł mi w ręce rabarbar, więc trzeba było wymyślić coś ciekawego z jego udziałem. Dzisiaj dla Was przepis na kruche ciasto z musem z rabarbaru oraz masą daktylowo-orzechową. Porcja węglowodanów w sam raz na kolację. Lecimy! 🙂
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 70 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki miodu
Mus
- ok. 400 g rabarbaru
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki miodu
- łyżka cynamonu
Masa
- 100 g daktyli suszonych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1-2 łyżki wody
1.Do miski wrzucamy: mąkę, płatki owsiane, jajko, olej kokosowy i miód
2. Całość dokładnie zagniatamy i dzielimy na pół. Jedną częścią wyklejamy tortownicę (posmarowaną wcześniej olejem kokosowym), a drugą wrzucamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. W międzyczasie umyty i pokrojony rabarbar dusimy pod przykryciem
4. Kiedy zmięknie, dodajemy olej kokosowy, cynamon oraz miód i mieszamy. Zdejmujemy z ognia
5. Do blendera wrzucamy daktyle, masło orzechowe oraz 1-2 łyżki wody. Całość miksujemy na w miarę jednolitą masę o konsystencji gęstej marmolady.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Ciasto w formie dziurkujemy widelcem, a następnie smarujemy masą daktylową. Całość podpiekamy ok. 10 minut
7. Po wyjęciu ciasta, wykładamy na nie mus z rabarbaru, a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta z lodówki.
8. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 st. przez ok. 20 minut. Gotowe!
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i ciasto zagości w Waszych jadłospisach.
Piona! 🙂
PG