Zdrowe ciasto z musem z rabarbaru i masą daktylowo-orzechową

Cześć Wam!

Ostatnio wpadł mi w ręce rabarbar, więc trzeba było wymyślić coś ciekawego z jego udziałem. Dzisiaj dla Was przepis na kruche ciasto z musem z rabarbaru oraz masą daktylowo-orzechową. Porcja węglowodanów w sam raz na kolację. Lecimy! 🙂

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 70 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki miodu

Mus

  • ok. 400 g rabarbaru
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka cynamonu

Masa

  • 100 g daktyli suszonych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1-2 łyżki wody

1.Do miski wrzucamy: mąkę, płatki owsiane, jajko, olej kokosowy i miód

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Całość dokładnie zagniatamy i dzielimy na pół. Jedną częścią wyklejamy tortownicę (posmarowaną wcześniej olejem kokosowym), a drugą wrzucamy do lodówki na ok. 30 minut.

3. W międzyczasie umyty i pokrojony rabarbar dusimy pod przykryciem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kiedy zmięknie, dodajemy olej kokosowy, cynamon oraz miód i mieszamy. Zdejmujemy z ognia

5. Do blendera wrzucamy daktyle, masło orzechowe oraz 1-2 łyżki wody. Całość miksujemy na w miarę jednolitą masę o konsystencji gęstej marmolady.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Ciasto w formie dziurkujemy widelcem, a następnie smarujemy masą daktylową. Całość podpiekamy ok. 10 minut

7. Po wyjęciu ciasta, wykładamy na nie mus z rabarbaru, a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta z lodówki.

8. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 st. przez ok. 20 minut. Gotowe!

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i ciasto zagości w Waszych jadłospisach.
Piona! 🙂

PG