Od kilku tygodni woła do mnie schowany w szafce słoik Tahini. I to takiego dobrego – bez zbędnych dodatków.
Niestety nie miałem do tej pory weny twórczej, aby go wykorzystać 🙂 W tym miejscu muszę pochwalić sezam jako bardzo zdrowy. Jest bogaty w wapń (ma go więcej niż mleko). Do tego sezam to skkarbnica przeciwutleniaczy i fitosteroli – substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom.
W końcu nadeszła ta chwila, kiedy sięgnąłem po tahini – raz kozie śmierć sobie pomyślałem…
No to po kolei, co potrzebujemy na bejce do kuraka:Przyszło mi do głowy, że zrobię z niego omastę do piersi z kurczaka, którą potem ugrilluje. Mówiąc szczerze nie spodziewałem się, że wyjdzie z tego tak dobre danie!
- 2 kopiate łyżeczki tahini
- 2 kopiate łyżeczki masła orzechowego (100% np. Primaviki – fotki składu na dole tego wpisu)
- 2 łyżeczki miodu (uwaga na miody z Chin, polecam polski miód Bartnika – fotki składu na dole tego wpisu)
- 1 łyżka oleju
- sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej papki.
Drugi etap – przygotowanie piersi z kurczaka.
Przekrawamy ostrym nożem piersi z kurczaka (zamiast ubijać je tłuczkiem jak schabowe ja rozcinam uzyskując cienkie plastry bez konieczności ubijania mięsa). Przygotowane filety z kurczaka macerujemy w powstałej bejcy i odstawiamy na parę godzin do lodówki, aby mięso przeszło smakiem. Jak masz możliwość zostawienie na całą noc będzie jeszcze lepsze!
Rozgrzewamy grilla albo patelnię grillową i grillujemy plastry po kilka chwil z każdej strony.
Soczyste mięso z słodko gorzko ostrym smakiem rozwalił na łopatki moje podniebienie 🙂
Jako dodatek do tego dania w ramach mieszania totalnie różnych smaków wybrałem świeżą, młodą fasolkę szparagową jaka właśnie się pojawiła na rynkach. Wstawiłem na 15 minut do parowara wcześniej sowicie ją okraszając świeżo zmielonym pieprzem. Można parowaćtrochę dłużej, ja akurat lubię jak fasolka jest aldente.
Ile to ma kalorii?
1 porcja składająca się z 150 gramów mięsa i 200 gramów fasolki:
- 513 kcal
- Węglowodany: 19,2g
- Tłuszcze: 29g
- Białko: 44,9 g
Poniżej obiecane wcześniej zdjęcia masła orzechowego oraz miodu wraz z skłądem i tabelą kaloryczności.
Masło orzechowe:
Miód: