Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto je jeść i przygotowywać z dobrych składników, które dadzą Ci energię na cały dzień.
Ja od jakiegoś czasu pochłaniam rano jajecznicę, ale drugie śniadanie (które pochłaniam koło 10 rano) wymaga wymyślenia czegoś niezbyt dużego i kalorycznego, za to dającego dalszy ciąg energii.
Przy okazji zakupów bodajże w Lidlu natchnęło mnie któregoś dnia i zapakowałem do koszyka opakowanie szpinaku (baby), jarmużu i rukoli. Kolejnego dnia rano postanowiłem zrobić z tego koktajl, który wezmę ze sobą do pracy – na 2gie śniadanie.
I tak właśnie powstało kremowe smoothie, które nie dość, że bajecznie smakuje to jest bombą mikroelementów dla Twojego organizmu! Poniżej przepis bez rukoli, która jakoś mi osobiście nie pasowała smakowy w tym koktajlu).
Co potrzebujemy (na shaker 700ml, który sobie potem wysączysz w pracy):
· 500g świeżych truskawek
· 60 g. szpinaku (pamiętaj, aby go umyć)
· 60 g. jarmużu (zazwyczaj już umyty 🙂
· 1 duży banan
Wszystko wrzucamy do blendra/miksera czy czegokolwiek innego co ma ostrza :))
Zamykamy pokrywę urządzenia i włączamy.
Gotowe smoothie przelewamy do naczynia które zabieramy ze sobą do pracy – i gotowe!
Wiem, wygląda tak sobie. Ale uwierzcie mi smakuje super!
Taki koktajl w ilości 700ml (tyle ma widoczny na zdjęciu shaker) ma 308 kcal, w tym:
· Węglowodany 70,5g
· Tłuszcze 2,5g
· Białko 8g
Smacznego!