Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT


Sernik i FIT, teoretycznie te dwa słowa nie mają racji bytu koło siebie 🙂

Ale praktycznie – jest inaczej. Podejdę do tematu nie tylko przez pryzmat kalorii, bo wtedy żadna słodycz nie ma racji bytu. Temat ogarnijmy pod względem zdrowotnym. Sernik to jedno z nie wielu ciast, które są zdrowe ze względu na swoje składniki. W końcu twaróg, z którego robi się sernik to zdrowe i potrzebne białko, wapń i wiele innych wartościowych składników. Jeśli nie dodamy do niego tony ulepszaczy i zapachów – będzie zdrowo.

Zanim doszedłem do perfekcji zrobiłem ich naście jak nie dziesiąt – poniższy przepis moim zdaniem jest the best! Do tego jest banalnie prosty i nie wymaga dużej ilości czasu.

 

Co potrzebujemy?

  • 1kg sera twarogowego co najmniej trzykrotnie zmielonego
  • 8 jajek
  • Kostka prawdziwego masła  (nie margaryny)
  • Szklanka ksylitolu (lub cukru jak kto woli)
  • 2 budynie
  • Rodzynki lub inny wsad (wiórki kokosowe, orzechy).

Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej.

Odnośnie sera – na początku kupowałem klasyczny ser twarogowy i sam go mieliłem. Niestety te „gotowe” na rynku pozostawiały wiele do życzenia. W składzie niemal zawsze były niepotrzebne składniki jak mleko w proszku, często również zagęstniki w postaci gumy guar, żelatyny i wielokrotnie litanii E…

W końcu natrafiłem na ser sernikowy wysokiej jakości, bez żadnych zbędnych dodatków. Co najlepsze to produkt ze średniej półki cenowej – marki własnej LIDL. Odkąd go odkryłem przestałem sam mielić ser, co znacząco skraca czas przygotowania sernika.

Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT

 

Jeśli używacie ksylitolu zamiast cukru – pamiętajcie aby kupować ten Fiński, z brzozy. Na rynku jest masa ksylitolu chińskiego, z kukurydzy, który jest marną podróbką tego z FInalndii.

Tyle tytułem wstępu – zabierzmy się do roboty 🙂

  1. Na wstępie rodzynki zalewamy na 10 minut gorącą wodą, potem je odcedzamy i wysypujemy na kilka listków ręcznika papierowego – aby pochłonął wilgoć.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Do dużej miski (np. od robota kuchennego) wrzucamy 8 żółtek, cukier i masło. Jeśli zapomnieliście o wyjęciu masła z lodówki pomoże mikrofala – na 15-20 sekund, nie więcej. Mając w misce żółtka, cukier i masło włączamy robota na max na ok 10 minut.

Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT

W tym czasie włączamy piekarnik na 150 stopni i szykujemy tortownicę. Ja osobiście upodobałem sobie prostokątną. Nie ma potrzeby smarowania tortownicy (to zbędne kcal).

Mała dygresja – każdy sernik lepiej się upiecze w tzw. kąpieli wodnej. Do tego potrzebne są dwie tortownice – mniejsza i większa. W większą nalewamy trochę wody, wkładamy w nią mniejszą tortownicę, do której wlewamy masę sernikową i taki zestaw wkładamy do piekarnika. Dzięki temu sernik nie popęka.

  1. Kiedy żółtka ładnie się zmiksują robota przełączamy na minimalną prędkość i powoli dodajemy ser.
  2. Do gotowej masy wsypujemy budynie i dalej powoli mieszamy.
  3. Ubijamy pianę z białek ( j używm wysokiego nczynia i blendera

Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT

  1. Do masy dodajmy ubite na sztywną pianę białka jakie nam zostały z jajek i delikatnie mieszamy

Tak powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy.

Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT

Na wierzch sypiemy rodzynki (i tak spłyną niżej :)).

Tortownice wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na środkową półkę (bez termoobiegu).

Pieczemy 90 minut, po których wyłączamy piekarnik pozostawiając w nim sernik na kolejne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik cały czas zostawiając w nim sernik) i po kolejnej godzinie możemy go wyjąć na dobre i zostawić do pełnego ostudzenia.

Poniżej fotka z ostatniego pieczenia – mimo kąpieli wodnej delikatnie pękł w dwóch miejscach – ale potem gdy ostygł, lekko opadł i nie było tego widać 🙂

Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT

Sernik najlepiej smakuje jak poleży sobie kilka godzin w lodówce.

Smacznego 🙂

A tu efekt końcowy – już na talerzu:

Przepis na zdrowy, puszysty sernik FIT

 

P.S. Sernik dzielimy na 24 zacnych porcji, każda z nich to:

  • 200 kcal
  • Węglowodany: 1,75g
  • Tłuszcze: 13,05g
  • Białko: 7g

A.C.