Zdrowa przekąska – chipsy z buraków


Największym problem po przejściu „na dietę”, jest pozbycie się nawyku podjadania. Powszechnie uważa się, że aby schudnąć należy wyrzucić z jadłospisu wszelkie słodkości, przekąski i inne rzeczy, które każdy z nas lubi.

Zamiast eliminowania, proponujemy Wam zamianę klasycznych chipsów w paczce na ich zdrowszą alternatywę. Bohaterami dzisiejszego przepisu będą buraki J

Burak, już od starożytności, jest znany ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz wspomaga usuwanie homocysteiny, której wysoki poziom jest przyczyną miażdżycy. Wspierają również organizm w procesach krwiotwórczych, działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo,
a także odkwaszają organizm.

Chipsy z buraka, to naprawdę pyszna przekąska, która skutecznie odciągnie Was od sięgnięcia
po inne, niezdrowe produkty.

 

Składniki:

– 2-3 spore buraki

– oliwa

– rozmaryn

– sól, pieprz

 

  1. Buraki obieramy i kroimy w plasterki grubości ok. 2mm
  2. Układamy na papierze do pieczenia i każdy kawałek smarujemy odrobiną oliwy,
    posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem.
  3. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Polecam piec na kratce zamiast na blasze, wtedy chipsy są bardziej chrupiące.
  4. Po tym czasie obracamy chipsy i pieczemy kolejne 5 minut.
  5. Gotowe!

Makroskładniki całości to około:

335 kcal / 6 g białka / 27 g węglowodanów / 20 g tłuszczy