Mleka roślinne (sojowe, ryżowe, kokosowe i migdałowe) – czy warto je pić? A może robić samemu? My już wiemy!


Od jakiegoś czasu panuje moda na mleka bez mleka, czyli roślinne napoje nazywane potocznie mlekiem. Kochają je weganie i coraz więcej osób dodaje te "mleka" do kawy czy owsianki. Jednakże zapewne mało kto z Was przeczytał z czego robi się te mlekopodobne napoje i szczerze współczuję osobom, które na codzień żywią się tymi wynalazkami.

Postanowiłem przy okazji sobotnich zakupów przejść się po sklepach i zrobić krótką analię składów dostępnych na rynku mlekopodobnych napoi roślinnych, aby uzmysłowić wszystkim, że większość tych produktów ma mówiąc delikatnie dziwny skład. A przecież mozńa zrobić taki napój samemu, prosto, szybko, tanio i bez zbędnych dodatków!

Poniżej najpopularniejsze składniki roślinnych mlek, które znajdziemy na półkach sklepów:

  • fosforany potasu (E340): to regulatory kwasowości zapobiegające wysychaniu i zbrylaniu się produktów. Nie mają skutków ubocznych.
  • guma gellan (E418), zagęstnik, podobno nie wchłaniana przez organizm.
  • węglan wapnia (E170): utwardzacz i barwnik. W niewielkich ilościach nieszkodliwy, w większych powoduje bóle brzucha i zaparcia.
  • maltodekstryna: poprawia właściwości smakowe, zapobiega krystalizacji. W małej ilości nie szkodzi, choć istnieją badania wskazujące negatywny wpływ na florę bakteryjną. Do tego ma wysoki indeks glikemiczny (IG).
  • emulgator lecytyny (z rzepaku, soi): wg niektórych źródeł może powodować m.in.: biegunkę, utratę apetytu, wysypkę i zaczerwienienia skóry, nudności, zawroty głowy i dezorientację, a także sporadyczne omdlenia
  • fosforan triwapniowy (E341): regulator kwasowości, polepszacz i spulchniacz (składnik  proszku do pieczenia), podobno bez wpływu na organizm.
  • karagen (E407): zagęszcza, poprawia teksturę. Podobno jest roakotwórczy (badania na zwięrzętach tego dowiodły), powoduje wdęcia
  • guma guar (E412): zagęszcza, w dużej ilości powoduje wzdęcia, biegunki i mdłości.
  • guma ksantanowa (E415): zwiększa lepkość, zagęszcza. Nie mają skutków ubocznych.

W dalszej części artykułu przedstawiam produkty, które znalazłem na rynku, najmocniej przepraszam za jakość zjdęć, ale robione komórką i to na szybko… Ceny kształtują się od 4,99 do 15 zł za 1 litr.

1. Alpro soya oryginalny.

39kcal na 100ml

Skład: woda, obłuszczone ziarno soi (5,9%), cukier, fosforan triwpaniowy, regulator kwasowości (fosforany potasu), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2)

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

2. Alpro soya unsweetened

32 kcal na 100ml

Skład: woda, obłuszczone ziarno soi (6,4%), regulatory kwasowości (fosforany potasu), węglan wapnia, maltodekstryna, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2)

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

 

3. Alpro soja waniliowe

Napój waniliowy, który nie zawiera wanilii – to ciekawostka 🙂

60 kcal na 100ml

skład: woda, cukier, obłuszczone ziarno si (5,8%), węglan wapnia, aromaty, sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), ekstrakt marchwiowy stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2).

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

4. Alpro mleko ryżowe o smaku waniliowym

60 kcal na 100ml

skład: woda, ryż (12%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy, maltodekstryna, emulgator (lecytyny z rzepaku), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2), regulator kwasowości (fosforany potasu). 

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

5. Alpro kokosowe 

Napój waniliowy, który nie zawiera wanili – to ciekawostka 🙂

20 kcal na 100ml

skład: Woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy, stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy* (B12, D2), aromaty. 

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

6. Kaufland sojowo ryżowe

43 kcal na 100ml

skład: woda, soja (5%), ryż (5%), sól morska.

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

7. Kaufland sojowe

41 kcal na 100ml

skład: baza sojowa 100% (woda, soja 9%)..

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

8. Kaufland sojowe organiczne.

39 kcal na 100ml

skład: woda, soja (7%), cukier, algi morskie (Lithothamnium calcareum), sól spożywcza.

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

9. Joya ryżowo migdałowe

36 kcal na 100ml

Skład: woda, migdały (3%), ryż (2%), cukier, stabilizator (guma gellan), aromat naturalny, sól.

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

10. Pilos ryżowy

52 kcal na 100ml

Skład: woda, ryż (10,6%), olej słonecznikowy, węglan wapnia, sól.

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

11. Milbona soja unsweetened

33 kcal na 100ml

Skład: sojowa baza 99,5% (woda, nasiona soi 6.8%), węglan wapnia, stabilizator: guma gellan, regulator kwasowości: fosforany wapnia, witamina E, ryboflawina, witamina B12.

VTMN-pl-mleko-sojowe-ryzowe-migdalowe-porownanie-rynku01 VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

12. Vitanella sojowy klasyczny

46 kcal na 100ml

Skład: baza sojowa 96,9% (woda, soja 7,2%), cukier, węglan wapnia, stabilizator: guma gellan, sól morska, regulator kwasowości: fosforany potasu, witamina E, B2, B12, aromat.

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

13. Vitanella sojowy czekoladowy

46 kcal na 100ml

Skład: baza sojowa 91,2% (woda, soja 6,8%), cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,9%, dekstroza, kakao 0,4%, fosforan trójwapniowy, sól morska, stabilizator: guma gellan, karagen, witamina E, B2, B12.

VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych. VTMN.pl - porównanie mlek sojowych, ryżowych i migdałowych.

 

Wybór pozostawiam Wam: czy chcecie pić te napoje czy wolicie zrobić zdrowe mleko roślinne samemu… Już niedługo przedstawiamy nasze przepisy na ten specyfik 🙂 No i warto się zastanowić, jeśli nie jesteś vege czy jest sens picia "mlek" roślinnych?

A.C.