Od jakiegoś czasu panuje moda na mleka bez mleka, czyli roślinne napoje nazywane potocznie mlekiem. Kochają je weganie i coraz więcej osób dodaje te "mleka" do kawy czy owsianki. Jednakże zapewne mało kto z Was przeczytał z czego robi się te mlekopodobne napoje i szczerze współczuję osobom, które na codzień żywią się tymi wynalazkami.
Postanowiłem przy okazji sobotnich zakupów przejść się po sklepach i zrobić krótką analię składów dostępnych na rynku mlekopodobnych napoi roślinnych, aby uzmysłowić wszystkim, że większość tych produktów ma mówiąc delikatnie dziwny skład. A przecież mozńa zrobić taki napój samemu, prosto, szybko, tanio i bez zbędnych dodatków!
Poniżej najpopularniejsze składniki roślinnych mlek, które znajdziemy na półkach sklepów:
- fosforany potasu (E340): to regulatory kwasowości zapobiegające wysychaniu i zbrylaniu się produktów. Nie mają skutków ubocznych.
- guma gellan (E418), zagęstnik, podobno nie wchłaniana przez organizm.
- węglan wapnia (E170): utwardzacz i barwnik. W niewielkich ilościach nieszkodliwy, w większych powoduje bóle brzucha i zaparcia.
- maltodekstryna: poprawia właściwości smakowe, zapobiega krystalizacji. W małej ilości nie szkodzi, choć istnieją badania wskazujące negatywny wpływ na florę bakteryjną. Do tego ma wysoki indeks glikemiczny (IG).
- emulgator lecytyny (z rzepaku, soi): wg niektórych źródeł może powodować m.in.: biegunkę, utratę apetytu, wysypkę i zaczerwienienia skóry, nudności, zawroty głowy i dezorientację, a także sporadyczne omdlenia
- fosforan triwapniowy (E341): regulator kwasowości, polepszacz i spulchniacz (składnik proszku do pieczenia), podobno bez wpływu na organizm.
- karagen (E407): zagęszcza, poprawia teksturę. Podobno jest roakotwórczy (badania na zwięrzętach tego dowiodły), powoduje wdęcia
- guma guar (E412): zagęszcza, w dużej ilości powoduje wzdęcia, biegunki i mdłości.
- guma ksantanowa (E415): zwiększa lepkość, zagęszcza. Nie mają skutków ubocznych.
W dalszej części artykułu przedstawiam produkty, które znalazłem na rynku, najmocniej przepraszam za jakość zjdęć, ale robione komórką i to na szybko… Ceny kształtują się od 4,99 do 15 zł za 1 litr.
1. Alpro soya oryginalny.
39kcal na 100ml
Skład: woda, obłuszczone ziarno soi (5,9%), cukier, fosforan triwpaniowy, regulator kwasowości (fosforany potasu), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2)
2. Alpro soya unsweetened
32 kcal na 100ml
Skład: woda, obłuszczone ziarno soi (6,4%), regulatory kwasowości (fosforany potasu), węglan wapnia, maltodekstryna, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2)
3. Alpro soja waniliowe
Napój waniliowy, który nie zawiera wanilii – to ciekawostka 🙂
60 kcal na 100ml
skład: woda, cukier, obłuszczone ziarno si (5,8%), węglan wapnia, aromaty, sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), ekstrakt marchwiowy stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2).
4. Alpro mleko ryżowe o smaku waniliowym
60 kcal na 100ml
skład: woda, ryż (12%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy, maltodekstryna, emulgator (lecytyny z rzepaku), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2), regulator kwasowości (fosforany potasu).
5. Alpro kokosowe
Napój waniliowy, który nie zawiera wanili – to ciekawostka 🙂
20 kcal na 100ml
skład: Woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy, stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy* (B12, D2), aromaty.
6. Kaufland sojowo ryżowe
43 kcal na 100ml
skład: woda, soja (5%), ryż (5%), sól morska.
7. Kaufland sojowe
41 kcal na 100ml
skład: baza sojowa 100% (woda, soja 9%)..
8. Kaufland sojowe organiczne.
39 kcal na 100ml
skład: woda, soja (7%), cukier, algi morskie (Lithothamnium calcareum), sól spożywcza.
9. Joya ryżowo migdałowe
36 kcal na 100ml
Skład: woda, migdały (3%), ryż (2%), cukier, stabilizator (guma gellan), aromat naturalny, sól.
10. Pilos ryżowy
52 kcal na 100ml
Skład: woda, ryż (10,6%), olej słonecznikowy, węglan wapnia, sól.
11. Milbona soja unsweetened
33 kcal na 100ml
Skład: sojowa baza 99,5% (woda, nasiona soi 6.8%), węglan wapnia, stabilizator: guma gellan, regulator kwasowości: fosforany wapnia, witamina E, ryboflawina, witamina B12.
12. Vitanella sojowy klasyczny
46 kcal na 100ml
Skład: baza sojowa 96,9% (woda, soja 7,2%), cukier, węglan wapnia, stabilizator: guma gellan, sól morska, regulator kwasowości: fosforany potasu, witamina E, B2, B12, aromat.
13. Vitanella sojowy czekoladowy
46 kcal na 100ml
Skład: baza sojowa 91,2% (woda, soja 6,8%), cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,9%, dekstroza, kakao 0,4%, fosforan trójwapniowy, sól morska, stabilizator: guma gellan, karagen, witamina E, B2, B12.
Wybór pozostawiam Wam: czy chcecie pić te napoje czy wolicie zrobić zdrowe mleko roślinne samemu… Już niedługo przedstawiamy nasze przepisy na ten specyfik 🙂 No i warto się zastanowić, jeśli nie jesteś vege czy jest sens picia "mlek" roślinnych?
A.C.