Obecnie panujący trend na zastąpienie mleka zwierzęcego roślinnym, podsunął nam pomysł na podzielenie się z Wami przepisem na domowe mleko kokosowe. Półki w supermarketach pełne są napojów mlecznych pełnych cukru i chemii. Nie dajcie się nabrać na kolorowe etykiety "mleka" migdałowego czy kokosowego i tym podobnych. Pomijając ich ceny, nie wpływają one korzystnie na nasze zdrowie. Zróbcie je więc sami w domu! Przepis jest naprawdę banalny 🙂
Składniki:
– 300 gram wiórków kokosowych
– 2 litry wody
1. Wiórki zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Następnie wszystko mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy.
3. Całość należy dokładnie zblendować, a następnie mocno odcisnąć używając gęstego sitka lub gazy.
4. To, co wyciśniemy, to własnie nasze mleko kokosowe 🙂
Przechowujemy je w lodówce (3-4 dni) i nie martwimy rozwarstwianiem – to normalny proces, wystarczy potrząsnąć butelką.
Bonus – mąka kokosowa!
Pozostałe wiórki, możemy wykorzystać do zrobienia domowej mąki kokosowej! W tym, celu należy je do końca wypłukać z tłuszczu, wysuszyć i zmielić, a więc:
1. Zalewamy dokładnie odciśnięte wiórki 1,5 szklanki wrzątku
2. Ponownie mocno je wyciskamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
3. Wiórki suszymy ok. 1,5 godziny w temperaturze 80-90 stopni (termoobieg)
4. Na koniec wrzucamy je partiami do blendera i mielimy na biały proszek.
5. Mąka gotowa!
Mam nadzieję, że przepis przypadł Wam do gustu i zainspiruje Was do nowych, zdrowych dań w Waszych jadłospisach.
Śledźcie nasze kolejne wpisy i trzymajcie się w walce o wymarzoną sylwetkę! 🙂
P.G.