Mleko kokosowe – zrób to sam! + bonus – mąka kokosowa


Obecnie panujący trend na zastąpienie mleka zwierzęcego roślinnym, podsunął nam pomysł na podzielenie się z Wami przepisem na domowe mleko kokosowe. Półki w supermarketach pełne są napojów mlecznych pełnych cukru i chemii. Nie dajcie się nabrać na kolorowe etykiety "mleka" migdałowego czy kokosowego i tym podobnych. Pomijając ich ceny, nie wpływają one korzystnie na nasze zdrowie. Zróbcie je więc sami w domu! Przepis jest naprawdę banalny 🙂

Składniki:

– 300 gram wiórków kokosowych

– 2 litry wody

1. Wiórki zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki.

2. Następnie wszystko mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy.

3. Całość należy dokładnie zblendować, a następnie mocno odcisnąć używając gęstego sitka lub gazy.

4. To, co wyciśniemy, to własnie nasze mleko kokosowe 🙂

Przechowujemy je w lodówce (3-4 dni) i nie martwimy rozwarstwianiem – to normalny proces, wystarczy potrząsnąć butelką.

Bonus – mąka kokosowa!

Pozostałe wiórki, możemy wykorzystać do zrobienia domowej mąki kokosowej! W tym, celu należy je do końca wypłukać z tłuszczu, wysuszyć i zmielić, a więc:

1. Zalewamy dokładnie odciśnięte wiórki 1,5 szklanki wrzątku

2. Ponownie mocno je wyciskamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

3. Wiórki suszymy ok. 1,5 godziny w temperaturze 80-90 stopni (termoobieg)

4. Na koniec wrzucamy je partiami do blendera i mielimy na biały proszek.

5. Mąka gotowa!

Mam nadzieję, że przepis przypadł Wam do gustu i zainspiruje Was do nowych, zdrowych dań w Waszych jadłospisach.

Śledźcie nasze kolejne wpisy i trzymajcie się w walce o wymarzoną sylwetkę! 🙂

P.G.