Siemanko 🙂
Dzisiaj dla Was szybki przepis na dobrze znany deser w zdrowszej wersji. Samo przygotowanie go zajmie Wam około 15 minut, później jeszcze tylko trochę oczekiwania i gotowe!
Będziemy potrzebować:
– 150 g wiórek kokosowych
– 150 g domowego mleka kokosowego (przepis znajdziecie tutaj)
– 30 g odżywki białkowej (u mnie waniliowa), można ewentualnie użycz mąki kokosowej i czegoś do słodzenia np. ksylitol
– 30 + 20 g oleju kokosowego nierafinowanego
– gorzka czekolada 70-90 %
1. W misce mieszamy dokładnie wiórki, białko, mleko kosowe oraz 30 g rozpuszczonego oleju.
2. Masę przekładamy do płaskiego naczynia lub pojemnika i odstawiamy do lodówki, aby stężała na 1-2 h.
3. W tym czasie w garnku rozpuszczamy 20 g oleju kokosowego i ok. 80 g czekolady. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Masę wyjmujemy z lodówki i dowolnie kroimy. U mnie wyszło 12 sztuk niedużych "batoników".
5. Dokładnie btaczamy nasze kawałki w czekoladzie i ponownie wstawiamy do lodówki. Gotowe!
Jedna porcja (z 12) to: 187 kcal / 3,5 g białka / 4 g węglowodanów / 17 g tłuszczy, a przede wszystkim znany nam skład, zero cukru (oprócz tych w czekoladzie 🙂 ) i zdrowe tłuszcze.
Smacznego! 😉
PG