Sernik na orzechowym spodzie – bez mąki i cukru


Każdy z nas lubi słodkości. Kiedy nachodzi na nie ochota, najczęściej ulegamy pokusie i rozglądamy się za czekoladą, batonikami i innymi przetworzonymi produktami. Dobrze w takiej chwili mieć pod ręką kawałek ciasta, który zjemy bez wyrzutów sumienia. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszny białkowo-tłuszczowy sernik. Zaczynamy!

Składniki na spód:

– 100 g domowego masła orzechowego (orzechy ziemne mielimy około 10 minut, aż puszczą tłuszcz i zmienią się w jednolitą masę)

– 50 g wiórek kokosowych

– 20 g oleju kokosowego

– 15 g siemienia lnianego

– 50 g odżywki białkowej (u mnie czekoladowa),ewentualnie inne "słodzidło" np. ksylitol

– 10 g kakao

– odrobina wody

 

Składniki na masę:

– 500 g chudego twarogu

– 250 g jogurtu naturalnego

– 6 jajek

– 50 g odżywki białkowej (u mnie bananowa)

1. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na spód ciasta. Dodajemy po łyżce wody, aż do uzyskania gęstej masy.

2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy przygotowaną masą. Jest ona dość kleista, więc najlepiej zrobić to dłonią, wcześniej lekko ją zwilżając.

3. Bierzemy się za przygotowanie masy. Blendujemy bardzo dokładnie twaróg z jogurtem, jajkami i odżywką białkową. Ser musi by bardzo dobrze zmielony, żeby sernik był lekki i puszysty.

4. Masę wylewamy na wcześniej ułożony spód i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Po 20 minutach można ciasto przykryć folią aluminiowąm, żeby wierzch się nie przypalił

Najlepszy jest na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego! 😉

PG