Każdy z nas lubi słodkości. Kiedy nachodzi na nie ochota, najczęściej ulegamy pokusie i rozglądamy się za czekoladą, batonikami i innymi przetworzonymi produktami. Dobrze w takiej chwili mieć pod ręką kawałek ciasta, który zjemy bez wyrzutów sumienia. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszny białkowo-tłuszczowy sernik. Zaczynamy!
Składniki na spód:
– 100 g domowego masła orzechowego (orzechy ziemne mielimy około 10 minut, aż puszczą tłuszcz i zmienią się w jednolitą masę)
– 50 g wiórek kokosowych
– 20 g oleju kokosowego
– 15 g siemienia lnianego
– 50 g odżywki białkowej (u mnie czekoladowa),ewentualnie inne "słodzidło" np. ksylitol
– 10 g kakao
– odrobina wody
Składniki na masę:
– 500 g chudego twarogu
– 250 g jogurtu naturalnego
– 6 jajek
– 50 g odżywki białkowej (u mnie bananowa)
1. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na spód ciasta. Dodajemy po łyżce wody, aż do uzyskania gęstej masy.
2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy przygotowaną masą. Jest ona dość kleista, więc najlepiej zrobić to dłonią, wcześniej lekko ją zwilżając.
3. Bierzemy się za przygotowanie masy. Blendujemy bardzo dokładnie twaróg z jogurtem, jajkami i odżywką białkową. Ser musi by bardzo dobrze zmielony, żeby sernik był lekki i puszysty.
4. Masę wylewamy na wcześniej ułożony spód i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Po 20 minutach można ciasto przykryć folią aluminiowąm, żeby wierzch się nie przypalił
Najlepszy jest na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego! 😉
PG