Ciasto z budyniem jaglanym na orzechowym spodzie


Dzisiaj mamy dla Was obiecany przepis na ciasto bez mąki, bez cukru i bez pieczenia 🙂 Przepysny deser na orzechowym spodzie z jaglano-bananowo-kokosowym nadzieniem. Jak dla mnie, smak bije na głowę większość ciast i na pewno umieszam go w moim TOP5. A jeżeli bierzemy pod uwagę tylko zdrowe słodycze, jest to mój numer 1! Spróbujcie sami!

Składniki:

– 100 g orzechów ziemnych

– 100 g pestek słonecznika

– 20 g sezamu

– 50 g oleju kokosowego nierafinowanego

– 200 g kaszy jaglanej

– 500 ml mleka kokosowego (przepis znajdziesz tutaj)

– 1 duży banan

– 50 g odżywki białkowej (ewentualnie coś do posłodzenia np. ksylitol, stevia)

– 20 g żelatyny

– 50 g rodzynek

1. Orzechy, słonecznik i sezam drobno mielimy, następnie dodajemy olej kokosowy i mieimy dalej, aż do uzyskania konsystencji masła orzechowego.

2. Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

3. W międzyczasie gotujemy kasze jaglaną w mleku kokosowym. Kasza powinna być bardzo miękka, prawie rozgotowana.

4. Dodajemy banana, odżywkę białkową i żelatynę rozpuszczoną w około 50 ml wody. Wszystko blendujemy na gładki krem.

5. Kiedy spód już dobrze zastygnie, wylewamy na niego przestudzoną masę jaglaną, dekorujemy rodzynkami i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowe!

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i zastąpi weekendowe desery z cukierni, a na jego bazie wymyślicie swoje własne zdrowe słodkości 🙂 Dawajcie znać jak wyszło i jakie wariacje popełniliście sami. Smacznego!

Piona!

PG