Sezon grillowy ruszył pełną parą – ciepłe weekendy zaowocują rozpalonymi grillami. I wtedy przychodzi mój odwieczny dylemat – co jeść, aby po pierwsze nie przygarnąć 2 tys kalorii na jeden posiłek i druga sprawa nie pochłonąć piętnastu pierwiastków chemicznych w ciągu jednego popołudnia. Z grillem kojarzą nam się zazwyczaj różnej maści mięsiwa, czasem ryby no i oczywiście guru grillowego stołu – kiełbasa.
Sokołów przyszedł nam właśnie z pomocą wypuszczając na rynek kiełbasę, która nie zawiera żadnej chemii i żadnych zbędnych dodatków. To kolejna propozycja z serii Naturrino: kiełbasa śląska.
Składniki:
mięso wieprzowe, sól, przyprawy, ekstrakty owocowe, ekstrakty przypraw, osłonka jadalna: jelito wieprzowe.
Wartość energetyczna w 100g produktu:
- kcal: 256
- tłuszcz: 20g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8g
- węglowodany: 2,5g
- cukry: 1g
- białko: 16g
- sól: 2g
Jak widać skład jest naprawdę super!
Cena – około 27 zł za kilogram – nie jest tanio (ach te kiełbasy z reklam za 10 zł za kilogram, gdzie kilogram czystego mięsa więcej kosztuje).
Drugi fajny produkt idealny do grilla – przyprawa do masła Kotanyi.
To mieszanka przypraw – zmieszana z masłem idealnie nadaje się do bułek/chleba rzuconych na grilla. Pieczywo nabiera chrupkości a masło się rozpuszcza – mniam 🙂
Skład:
sól jodowana (sól, jodek potasu), cebula, pieprz, czosnek, gorczyca, pietruszka, cytryna w proszku (maltodekstryna, cytryna w proszku), mieszanka ziołowo-warzywna (pietruszka, szczypiorek, papryka, por, cebula, liście selera, pasternak, koper, marchew, lubczyk), szczypiorek, lubczyk, koper, Zioła 11,2%
Cena – około 2 zł za opakowanie 24g.
A już w piątek zaprezentujemy pomysły na szybkiego i smacznego grilla, po którym nasz żołądek nie będzie umierał przez kolejny dzień 🙂
Smacznego!
A.C.